Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Eko vožnja i fotonaponski sustavi za bolju budućnost

U sklopu 3. Zagrebačkog energetskog tjedna 18. svibnja 2012., HAK je organizirao okrugli stol pod nazivom: "Sigurna i energetski učinkovita urbana mobilnost za održivi razvoj gradova", tvrtka HEP ESCO d.o.o. prezentaciju „Projekti energetske učinkovitosti“, tvrtka „ECO3ENERGY“  prezentaciju  „Fotonaponski sustavi za bolju budućnost“ a Solarna kuća Špansko organizirala je Dan otvorenih vrata.
1/4

U sklopu 3. Zagrebačkog energetskog tjedna 18. svibnja 2012., Hrvatski autoklub je organizirao okrugli stol pod nazivom: "Sigurna i energetski učinkovita urbana mobilnost za održivi razvoj gradova" na kojem je predstavljen ECOWILL projekt i Eko vožnja.

 

Na samom početku, prisutnima su se obratili predsjednik HAK-a g. Ivo Bikić, pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj g. Marijan Maras i ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar dr.sc. Goran Granić.

 

Na okruglom stolu g. Dino Novosel iz EIHP predstavio je projekt ECOWILL, a doc.dr.sc. Sinan Alispahić iz HAK-a iznio je niz konkretnih pravila Eko vožnje kojima svaki vozač može istovremeno uštedjeti na potrošnji goriva i doprinijeti smanjenju emisije CO2. Jednostavnim savjetima poput vožnje pri niskim okretajima, izbjegavanjem naglih kočenja, racionalnim korištenjem klima uređaja, uklanjanjem nepotrebnog tereta i redovitim provjeravanjem tlaka zraka vozači mogu uštedjeti od 10 do čak 30 posto u potrošnji goriva odnosno godišnje čak i do 3500 kuna, pokazalo je terensko istraživanje koje je proveo dr. Alispahić. Također, dr. Alispahić u izlaganju se osvrnuo na rezultate nedavno provedene web-ankete HAK-a koji pokazuju promjene u navikama i stilu vožnje naših vozača uslijed rasta cijena goriva.

 

Analiza emisija CO2 u domaćem cestovnog prometa koju je prezentirao ing. Dražen Leš otkrila je da cestovni promet u Hrvatskoj emitira višestruko veću količinu štetnog CO2 no što nam to dopušta ukupna emisijska kvota dogovorena unutar krovnog Kyoto protokola čiji je potpisnik i Republika Hrvatska.

 

Nužno smanjenje kvota za Hrvatsku prema Kyoto sporazumu iznosi 1,7 milijuna tona CO2 emisija, a ing. Leš pokazao je da samo uštedama na emisijama od dizelskih goriva možemo osigurati ispunjenje dogovorene kvote.

 

Istovremeno, na Tribini Grada Zagreba, tvrtka HEP ESCO d.o.o. održala je prezentaciju pod nazivom „Projekti energetske učinkovitosti“ na kojoj je g. Hrvoje Glamuzina, voditelj tehničkog odjela HEP ESCO d.o.o.a, prezentirao o izvedenim HEP ESCO projektima u Hrvatskoj. Tvrtka „ECO3ENERGY“ održala je prezentaciju pod nazivom „Fotonaponski sustavi za bolju budućnost“.

 

Kao i svake godine, Solarna kuća Špansko otvorila je svoja vrata za stručne posjete grupa učenika, studenata, stručnih udruga i građana. U sklopu otvorenih vrata prezentirane su mogućnosti primjene novih tehnologija za proizvodnju električne energije i pripremu potrošne tople vode na praktičnom primjeru. Na krovu Solarne kuće Špansko instalirana je fotonaponska elektrana snage 9,59 kW, a u dvorištu solarne kuće postavljena je i tracking fotonaponska elektrana snage 7,28 kW. Tracking sustavima omogućeno je praćenje kretanje Sunca na nebu, čime se efikasnost proizvodnje električne energije povećava za oko 40%. Uz proizvodnju električne energije, Solarna kuća Špansko proizvodi i toplinu uz pomoć solarnih kolektora površine 10 m2.


 

Vijesti