Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

OSNOVNA ŠKOLA LUČKO KREĆE U PROJEKT ENERGETSKE OBNOVE

Projekt energetske obnove zgrade Osnovne škole Lučko provodi se od travnja 2019. do listopada 2020. u vrijednosti od 10.163.156,80 kuna, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u  iznosu od  5.202.413,26 kuna.
1/4


Dana 12. svibnja 2020. održala se konferencija za medije povodom energetske obnove zgrade Osnovne škole Lučko. Na konferenciji su se obratili ravnatelj škole Pavo Šimović, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Melita Borić i voditeljica projekta Marina Džunić Matak.

Ravnatelj Pavo Šimunović istaknuo je kako je ovaj projekt iznimno važan za njihovu školu. „Radi se o dosta starom objektu i ovakva vrsta obnove je itekako vrlo značajna.  Do sada je  taj objekt bio energetski vrlo rastrošan, a sada su naša očekivanja da ćemo imati znatno smanjene troškove za energente. Sa druge strane, dovest će i do određenih akcija među učenicima, pa tako planiramo akciju podizanja svijesti odgovornog gospodarenja energijom kao i podizanje ekološke osviještenosti“, istaknuo je ravnatelj Šimunović.

U energetsku obnovu  uključene su 134 zgrade različitih javnih namjena u vlasništvu Grada Zagreba sa čijom realizacijom se planira smanjiti potrošnja energije za više od 50% u tim zgradama, smanjiti emisije CO2 kao i koristiti obnovljivi izvori energije. „Sveukupno je planirana investicija od 805.000.000,00 kuna, a izvori financiranja su proračunska sredstava, EU fondovi i povoljna kreditna sredstva. Od planiranog, do sada su završene energetske obnove na 52 zgrade na kojima su ostvarene uštede energije za više od 14.200 MWh/godišnje i smanjene emisije CO2 za više od 3.100 t/CO2 godišnje.“, istaknula je pomoćnica pročelnice Melita Borić. Za realizaciju programa energetske obnove, do sada je ugovoreno sufinanciranje iz nacionalnog i EU fondova za 45 zgrada u iznosu od 162.245.968,87 kuna.

„Energetska obnova 134 zgrade je, ukupno gledajući, doista velik projekt gdje već imamo vidljive dobiti koje proizlaze iz provedbe cjelovite energetske obnove zgrada. Osim podizanja gospodarstva u građevinskom sektoru, te zgrade podižu svoju vrijednost i vijek trajanja te su znatno smanjeni troškovi za održavanje.“, izjavila je pomoćnica pročelnice Borić.

Projekt energetske obnove zgrade Osnovne škole Lučko provodi se od travnja 2019. do listopada 2020. u vrijednosti od 10.163.156,80 kuna, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u  iznosu od  5.202.413,26 kuna.

„Radovi su krenuli 28. veljače 2020., a planiran završetak je unutar osam mjeseci. Međutim, s obzirom na sadašnji trend izvedbe, moguće je i prije roka završiti radove. Ukupna vrijednost projekta je veća od 10 milijuna kuna. Na zgradi postavljamo toplinsku izolaciju ovojnice i zamjenjuje se postojeća stolarija i bravarija sa visokoučinkovitom stolarijom i bravarijom. Osim toga, mijenja se kotlovnica jer će se za grijanje umjesto lož ulja koristiti prirodni plin. Na krovu škole će se instalirati fotonaponska elektrana na površini od 150 metara kvadratnih što bi moglo snabdijevati školu električnom energijom tijekom cijele godine. Očekujemo da bi sa svim planiranim mjerama postigli uštede toplinske energije i više od 80% “, izjavila je voditeljica projekta Marina Džunić Matak.

Primjenom mjera energetske učinkovitosti smanjiti će se energetska potrošnja za 516.817,45 MWh godišnje (80,85%), emisija CO2 za 270,42 t/godišnje te će po svojim karakteristikama zgrada biti u energetskom razredu B, a zgrade dvorane A+.

Današnja Osnovna škola Lučko izrasla je iz Niže pučke škole Stupnik u kojoj je nastavna djelatnost započela prije više od 150 godina. Nastava je organizirana u dvije smjene, a učenici su raspoređeni u 34 razrednih odjela. Uz pedesetak zaposlenih učitelja, knjižničara, pedagoga i psihologa u školi radi i petnaestak osoba kao administrativno-tehničko osoblje. Projekt energetske obnove zgrade Osnovne škole Lučko provodi se prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. - 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se sufinancira i provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Vijesti