Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Studijsko putovanje projekta Urban LEDS

Od 04.-11. travnja 2014. održano je studijsko putovanje na relaciji Almada (Portugal) - Kopenhagen (Danska) - Hannover (Njemačka) u okviru projekta Urban-LEDS.

U okviru projekta Urban-LEDS „Promoviranje strategije niskougljičnog urbanog razvoja u zemljama u razvoju“ kojim upravlja međunarodna organizacija ICLEI (Local Governments for Sustainability) kroz svoje područne urede i UN-HABITAT, od 04.-11. travnja 2014. je održano studijsko putovanje na relaciji Almada (Portugal) - Kopenhagen (Danska) - Hannover (Njemačka). Cilj projekta Urban-LEDS jest poduprijeti niskougljični razvoj u odabranim gradovima u četiri regije u razvoju. Projektom upravlja organizacija ICLEI kroz svoje područne urede te UN-HABITAT. Projekt se financira sredstvima Europske Komisije, a osim Grada Zagreba, u projektu još sudjeluju i europski gradovi Almada, Copenhagen, Gothenburg, Warsaw, Gaziantep, Nantes i Freiburg te odabrani gradovi iz Brazila, Indije, Indonezije i Južne Afrike. U projektu Grad Zagreb, kojeg je predstavljao pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras, sudjeluje kao grad-model predstavljajući primjere dobre prakse povezane s niskougljičnim razvojem, a također se priključio novom programu GreenClimateCities (Zeleni klimatski gradovi).

 

Studijski obilazak pod nazivom „Niskougljična rješenja u Europi“ predstavio je mogućnosti primjene mjera energetske učinkovitosti u zgradarstvu, prometu i javnoj rasvjeti u tri vodeća europska grada koja sudjeluju u projektu, a to su : Almada, Kopenhagen i Hannover. Tijekom obilaska prezentirane su i aktivnosti gradova domaćina na području novih inovativnih urbanih niskougljičnih rješenja razvoja gradova, održivog gospodarenja otpadom i zaštite od poplava. Sudionici putovanja aktivno su sudjelovali i na godišnjem međunarodnom sajmu Metropolitan Solutions for Urban Infrastructure Challenges u hannoveru u okviru Global Town Hall Foruma.

 

Tijekom putovanja razmijenjena su iskustva u provedbi politike energetski održivog razvoja, kao i modaliteti daljnje suradnje u području energetike, zaštite okoliša i održivog gospodarenja otpadom, razvoja i primjene ICT infrastrukture za održivi razvoj gradova s predstavnicima europskih gradova, udruženja ICLEI i oredstavnicima gradova iz Brazila, Indije, Indonezije i Južnoafričke Republike.

 

Vijesti