Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Nastavljen obilazak energetski obnovljenih dječjih vrtića u sklopu projekta ZagEE

Gradonačelnik Milan Bandić, zajedno sa suradnicima, danas je posjetio još četiri zagrebačka dječja vrtića koja su uključena u energetsku obnovu kroz projekt ZagEE – Zagreb energetski efikasan grad
1/10
Gradonačelnik Milan Bandić, zajedno sa suradnicima, danas je posjetio još četiri zagrebačka dječja vrtića koja su uključena u energetsku obnovu kroz projekt ZagEE – Zagreb energetski efikasan grad.

Obilazak je započeo u DV Kolibri gdje su radovi na energetskoj obnovi nedavno završeni, a očekivano smanjenje ukupne energetske potrošnje je 71%. Vrtić je obnovljen toplinskom izolacijom vanjskih zidova i stropova, nanesena je nova fasada, postojeća stolarija i bravarija zamijenjena je energetski učinkovitijom PVC stolarijom ostakljenu troslojnim IZO staklom, ugrađeni su termostatski radijatorski ventili i postojeća rasvjeta je zamijenjena energetski učinkovitom rasvjetom. Također je ugrađen i daljinski sustav očitanja potrošnje energenata i vode. Ukupna investicija iznosila je oko 3,1 milijun kuna. Energetskom obnovom objekt je iz energetskog razreda E prešao u  energetski razred B.

Energetska obnova DV Pčelica završena je u kolovozu 2015., a također je uključivala obnovu toplinske  izolacijom vanjskih zidova, podnožja i stropova, zamjenu postojeće stolarije i bravarije energetski učinkovitijom PVC stolarijom ostakljenu troslojnim IZO staklom, ugradnju termostatskih radijatorskih ventila, zamjenu postojeće rasvjete s energetski učinkovitom rasvjetom, zamjenu pokrova od valovitog salonita s bojanim profiliranim čeličnim limom te novu fasadu. Ugrađen je i daljinski sustav očitanja potrošnje energenata i vode. Očekivano smanjenje ukupne energetske potrošnje je 79%, smanjenje emisija CO2 za 74,43 t/godišnje, a objekt je iz energetskog razreda E prešao u energetski razred B. Ukupna investicija također je iznosila oko 3,1 milijun kuna.

Zadnja lokacija današnjeg obilaska bila su dva objekta DV Siget koja su u završnoj fazi energetske obnove. Energetska obnova oba objekta također uključuje obnovu toplinske  izolacijom vanjskih zidova i svih krovova, zamjenu postojeće stolarije i bravarije energetski učinkovitijom PVC stolarijom ostakljenu troslojnim IZO staklom (objekt na lokaciji Siget 12) i PVC stolarije s ugrađenim dvoslojnim IZO staklom (objekt na lokaciji Aleja pomoraca 27), zamjenu dijela rasvjetnih tijela i prigušnica s energetski učinkovitom rasvjetom i ugradnju termostatskih radijatorskih ventila. Također je na oba objekta ugrađen i daljinski sustav očitanja potrošnje energenata i vode. Na objektu  u Siget 12 ugrađen je i solarni sustav za pripremu potrošne tople vode. Ukupna investicija na objektu na lokaciji Siget 12 je oko 2,2 milijuna kuna, a na objektu u Aleji pomoraca 27 iznosi oko 2,50 milijuna kuna. Oba objekta prešla u energetski razred B.

Gradonačelnik je ovom prilikom podsjetio da grad Zagreb u protekle dvije godine bilježi pozitivan rast nataliteta te da su ulaganje u energetsku obnovu vrtića i podizanje standarda sastavni dio aktivnih populacijskih mjera demografske politike Grada.

Kroz projekt ZagEE – Zagreb energetski efikasan grad podržava se ostvarenje energetskih ušteda primjenom ekonomski opravdanih, energetski učinkovitih tehnologija i mjera na objektima u vlasništvu Grada Zagreba.Projekt se provodi u okviru IEE Programa tehničke pomoći 2012. – Mobiliziranje lokalnih energetskih investicija te obuhvaća financiranje tehničke pomoći i izradu potrebne dokumentacije za energetsku obnovu objekata, dodjelom bespovratnih sredstava. To korisnicima omogućuje izradu projekata, studija isplativosti i ishođenje potrebne upravne dokumentacije neophodne za financiranje energetske obnove objekata i iz drugih izvora osim gradskog proračuna, kao što su strane banke i fondovi EU.

 
           
Vijesti