Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Održana Radionica ključnih tehnologija u području energetike u sklopu projekta EnVision'2020

U sklopu projekta „EnVision'2020“ na Tribini Grada Zagreba u utorak 24. rujna 2013. održana je jednodnevna Radionica ključnih tehnologija u području energetike u organizaciji Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj.
1/24

U sklopu projekta „EnVision'2020“ na Tribini Grada Zagreba u utorak 24. rujna 2013. održana je jednodnevna Radionica ključnih tehnologija u području energetike u organizaciji Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj.


Projekt je sufinanciran od strane South East Europe (SEE) programa. Nositelj projekta je Grad Sofija, a na projektu sudjeluje ukupno 10 partnera iz 7 europskih zemalja: Bugarske, Rumunjske, Slovenije, Grčke, Italije, Njemačke i Hrvatske. Na radionici su, osim predstavnika Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, sudjelovali relevantni stručnjaci iz područja energetike.


Na početku radionice prisutne je u ime Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, pozdravio Miljenko Kovačević, istaknuvši važnost radionice za određivanje ključnih tehnologija u razvoju održive energetike za vremensko razdoblje od sljedećih 20 godina.


Predstavnica Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Željka Puškarić, prisutne je ukratko upoznala s osnovnim informacijama o projektu EnVision'2020, glavnim ciljevima, kao i rezultatima koji se od projekta očekuju.


U nastavku radionice predstavnica Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Bruna Jakšić, upoznala je prisutne s metodom predviđanja i identifikacije ključnih tehnologija (tzv. Foresight methodology), a Miljenko Kovačević prisutne je upoznao sa stanjem i trendovima u području energetike u Gradu Zagrebu.


U drugom dijelu radionice, dr. sc. Nenad Ferdelji, znanstveni novak – viši asistent na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, prisutnima je održao prezentaciju o konvencionalnim tehnologijama, dr. sc. Branka Jelavić, voditeljica Odjela za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost Energetskog instituta Hrvoje Požar, održala je prezentaciju o energiji biomase i biogoriva, a predsjednik Hrvatske stručne udruge za sunčevu energiju prof.dr.sc. Ljubomir Majdandžić prezentaciju o energiji sunca, vjetra, vode, geotermalne energije i sl.
Nakon toga, u drugom dijelu radionice, prisutni su nastavili s radom u tri tematske grupe raspravom o trenutnom stanju i trendovima u području energetiku u gradu Zagrebu, te raspravljali o europskom i regionalnom energetskom tehnološkom razvoju. Kao rezultat identificirano je desetak ključnih tehnologija na europskoj/globalnoj i regionalnoj razini, koje će imati veliki značaj sljedećih 20 godina u energetskom razvoju grada Zagreba. Ključne energetske tehnologije za održivi energetski razvoj grada Zagreba, u kontekstu projekta EnVision'2020 su one koje mogu, kroz duži vremenski period doprinijeti razvoju zelenog gospodarstva i otvaranju novih radnih mjesta te uz smanjenje utjecaja na okoliš, omogućiti razvoj lokalnih izvora energije, koje će na održiv način zadovoljiti zahtjeve lokalne i energetske potražnje, kao i sigurnost i pouzdanost opskrbe energijom.

Svaka radna grupa bila je moderirana od strane eksperta iz odgovarajućeg područja energetike. U radnoj grupi „konvencionalne tehnologije“ - moderator je bio prof.dr.sc. Igor Balen, redoviti profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, u radnoj grupi „energija biomase i biogoriva“ - moderator je bila dr.sc. Branka Jelavić, a radnu grupu „energija sunca, vjetra, vode, geotermalne energije i sl.“ – moderirao je prof.dr.sc. Ljubomir Majdandžić.

U završnom dijelu radionice prezentirani su rezultati grupnog rada i postignut je sporazum o budućim aktivnostima koje je potrebno provesti prema zadanoj dinamici projekta. U svrhu izrade cjelovitih tehnoloških planova za grad Zagreb, održat će se paneli stručnjaka i provesti on-line ankete u svim gradovima i regijama sudionicima projekta.

Više informacija o projektu „EnVision'2020“ možete pronaći na www.en-vision2020.eu.

 

 

                                                      

Vijesti