Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Stručni skup studenta „Mi imamo rješenja: vizije novih generacija za zeleni razvoj“

Stručni skup studenta pod nazivom „Mi imamo rješenja: vizije novih generacija za zeleni razvoj“ označio je tradicionalni početak šestog po redu Zagrebačkog energetskog tjedna 2015.
1/30
Grad Zagreb, u organizaciji Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, započeo je  Zagrebački energetski tjedan 2015. održavanjem stručnog skupa studenta pod nazivom „Mi imamo rješenja: vizije novih generacija za zeleni razvoj“, 11. svibnja 2015. u prostorijama Starogradske vijećnice Grada Zagreba.

Skup studenata fakulteta Sveučilišta u Zagrebu okupio je cijenjene stručnjake, kao i studente te znanstvene novake Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Fakulteta prometnih znanosti, Arhitektonskog fakulteta te Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta. Cilj ovog, već tradicionalnog, skupa Zagrebačkog energetskog tjedna predstavlja poticanje novih generacija da svojim znanjem i aktivnim djelovanjem stvaraju pozitivne promjene provedbom vlastitih ideja te inovativnih koncepata i projekata u području energetike.

Početak skupa započeo je uvodnim govorom Jelene Pavičić Vukičević, potpredsjednice Gradske skupštine Grada Zagreba, kojim se obratila prisutnima istaknuvši važnost održavanja ovog jedinstvenog događaja. Ujedno, uvodnim se riječima osvrnula te naglasila potrebu za pronalaženjem novih rješenja za opće svjetske probleme koji postaju sve veća i snažnija prijetnja brojnim aspektima života i razvoja na Zemlji, kao što su: povećane emisije stakleničkih plinova, globalno zatopljenje, klimatske promjene, itd. Pažnju je također posvetila jednom od najvažniji svjetskih izazova koji se odnosi na stvaranje pametnijih i kvalitetnijih gradova koji će svojim građanima omogućiti dostojanstvenu kvalitetu života, u socijalnom, gospodarskom i ekološkom smislu. Upravo tu leži glavna uloga mladih naraštaja koji svojim vizijama i učinkovitim mjerama mogu uvelike doprinijeti razvoju održivog društva te uvesti prijeko potrebne pozitivne promjene.

Prije početka predstavljanja studentskih zamisli i ideja, inovativnih projekta, znanstvenih radova i rješenja u području racionalnog korištenja energije, primjene mjera energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i ekološki prihvatljivih goriva, prisutnima su se obratili prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, Miljenko Šimpraga, te dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Mislav Grgić, koji su svojim govorom iskazali podršku mladima u djelovanju i borbi protiv izazova današnjice.

Svojim aktivnim sudjelovanjem, studenti fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pokazali su veliku volju za pronalaženjem brzih i učinkovitih odgovora na aktualne probleme u području energetike i zaštite okoliša koji podrazumijevanju potrebu za razvojem novih zelenih tehnologija, uporabom obnovljivih izvora energije, ekološki prihvatljivim gorivima uz intenzivan razvoj i primjenu suvremenih informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Upravo će takav način djelovanja te značajan potencijal studenta i znanstvenih novaka Sveučilišta u Zagrebu omogućiti sve veću primjenu mjera energetske učinkovitosti u svim sektorima društvenog života te doprinijeti ostvarenju zajedničkih ciljeva: racionalno gospodarenje energijom, postizanje energetskih i financijskih ušteda, smanjenje emisija stakleničkih plinova i poticanje održivog gospodarskog razvoja.

Program stručnog skupa bio je podijeljen u dva tematska dijela. Studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva prezentirali su svoje znanstvene radove na temu „Od pametnih zgrada do naprednih mreža: Koncepti integracije za napredne gradove“ te "Punionice električnih automobila: fleksibilna čvorišta u niskougljičnom elektroenergetskom sustavu".

Projekti poput: „West Zagreb entrance“, „Zeleni neboderi uz Savu u Zagrebu“ i „Siget - energetska i urbana obnova“ inspirirali su studente Arhitektonskog fakulteta da se kroz radionice arhitektonskog projektiranja - energetska učinkovitost, održivost, pristupačnost i sigurnost (EUOPS), pozornije posvete izazovima koje traže nova rješenja. Studenti Fakulteta prometnih znanosti predstavili su sljedeće ideje: „Energetska učinkovitost željezničkog prometnog sustava“ i „Optimiranje režima vuče vlakova u gradsko-prigradskom prijevozu“, dok su se studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje usredotočili na teme kao što su: „Uloga dizalica topline velikih snaga u budućim energetskim sustavima“ te „Distributivno mjerenje toplinskih svojstava tla i korištenje tla kao obnovljivog toplinskog spremnika“. I na samom kraju, predstavnik Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta predstavio je svoje vizije i rješenja kroz temu pod nazivom „Nekonvencionalna ležišta prirodnog plina u Hrvatskoj“.

Završnu riječ održao je prodekan Fakulteta prometnih znanosti, Tomislav Josip Mlinarić, koji je, uz značajan govor upućen prisutnima, iskazao veliko zadovoljstvo što je imao priliku čuti inovativne ideje i nove koncepte te biti dio ovog posebnog skupa.

Ovogodišnji stručni skup je kroz svoj iznimno bogat i kvalitetan program pokazao da Grad Zagreb, ali i cijela Republika Hrvatska, posjeduje velike talente koji su odlučni u postavljanju snažnih i realnih temelja za stvaranje bolje i svjetlije budućnosti za nadolazeće generacije.

PREZENTACIJE:
  1. "Distributivno mjerenje toplinskih svojstava tla i korištenje tla kao obnovljivog toplinskog spremnika", Luka Boban i Leon Lepoša, Fakultet strojarstva i brodogradnje
  2. "Od pametnih zgrada do naprednih mreža: Koncepti integracije za napredne gradove", Marko Gulin, Mario Vašak, Nedjeljko Perić, Fakultet elektrotehnike i računarstva
  3. "Punionice električnih automobila - fleksibilna čvorišta u niskougljičnom elektroenergetskom sustavu", Ninoslav Holjevac, Ivan Pavić, Fakultet elektrotehnike i računarstva
  4. "Siget - urbana i energetska obnova", Tomislav Grabar, Arhitektonski fakultet
  5. "Uloga dizalica topline velikih snaga u budućim energetskim sustavima", Dominik Franjo Dominković, Fakultet strojarstva i brodogradnje
  6. "West Zagreb Entrance", Helena Ferkula, Arhitektonski fakultet
  7. "Zeleni neboderi Zagreba na Savi", Kristian Karlo, Arhitektonski fakultet 
Vijesti