Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Održana konferencija “Energija. Razvoj. Demokracija.”

U sklopu programa 4. Zagrebačkog eneregtskog tjedna, u hotelu Westin 13. svibnja 2013. održana je međunarodna konferencija „Energija. Razvoj. Demokracija. Uspješni pristupi za novu energetsku budućnost jugoistočne Europe“ u organizaciji 8 partnera iz Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije.

U sklopu programa 4. Zagrebačkog eneregtskog tjedna, u hotelu Westin 13. svibnja 2013. održana je međunarodna konferencija „Energija. Razvoj. Demokracija. Uspješni pristupi za novu energetsku budućnost jugoistočne Europe“ u organizaciji 8 partnera iz Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije. Konferencija je okupila 120 predstavnika Energetske zajednice, njemačkog parlamenta, nacionalnih parlamenata zemalja jugoistočne Europe te visoko pozicionirane vladine dužnosnike, stručnjake iz područja energetske učinkovitosti, ulagače, donatore, predstavnike medija i lokalne samouprave, poslovni sektor i organizacije civilnog društva.

 

Cilj konferencije bio je razmjena informacija i ideja, planiranje i oblikovanje političkog djelovanja potrebnog za suočavanje s rastućim globalnim i regionalnim pitanjima zaštite okoliša te izgradnja temelja za razvoj i provedbu održivih energetskih politika.


Sudionici su ispred svega istaknuli važnost regionalne suradnje jer smatraju da su regionalni pristup i međusobna suradnja nužni za razvoj zelenog gospodarstva, a posebice zelene energetike koja će omogućiti novo zapošljavanje, razvoj i održivu opskrbu energijom. Naglasak je stavljen na važnost lokalne razine i ulogu lokalne uprave u učinkovitijem korištenju energije, a razmotrena je uloga triju razina dionika: donositelja odluka – nacionalnih parlamenata, organizacija civilnog društva i razina lokane samouprave.

 

Konferencija je druga u nizu međunarodnih konferencija koje se održavaju o okviru projekta "Javni dijalog o održivoj uporabi energije u jugoistočnoj Europi" koji provodi Mreža škola za političke studije u jugoistočnoj Europi (koje djeluju pod pokroviteljstvom Vijeća Europe) zajedno s Društvom za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), uz podršku Njemačkog društva za međunarodnu suradnju (GIZ) u okviru Otvorenog regionalnog fonda jugoistočne Europe - energetska učinkovitost (ORF-EE) u ime njemačkog Ministarstva za gospodarsku suradnju i razvoj (BMZ).

Vijesti