Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Četvrti međunarodni sastanak partnera i upravnog odbora projekta EnVision'2020

Od 27.-28. ožujka 2014. u Potenzi (Italija) održan je četvrti međunarodni sastanak partnera i upravnog odbora projekta „EnVision'2020“.
1/4

Od 27.-28. ožujka 2014. u Potenzi (Italija) održan je četvrti međunarodni sastanak partnera i upravnog odbora projekta „EnVision'2020“– Energy Vision 2020 for South East European Cities, na kojem je sudjelovalo 10 partnera iz 7 europskih zemalja: Bugarske, Rumunjske, Slovenije, Grčke, Italije, Njemačke i Hrvatske. Domaćin sastanka bio je Grad Potenza, a Grad Zagreb predstavljali su Miljenko Kovačević i Željka Puškarić iz Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj.


Prvog dana sastanka predstavnici Energetske agencije grada Sofije – SOFENA predstavili su kratki pregled stanja i trendova u području energetike u svim gradovima sudionicima projekta, a predstavnici ENERGAP-a iz Maribora (Energetske agencije Podravje, Institucije za održivo korištenje energije) ukratko su prezentirali dosadašnji rad na bazi podataka koja bi trebala pokazati postojeće stanje i najperspektivnje energetske tehnologije s potencijalom za održivi energetski razvitak svih gradova i regija sudionika projekta. Predstavnici ARC Fonda – Fonda za istraživanje i komunikacije grada Sofije upoznali su prisutne s trenutnim statističkim rezultatima online ankete, koja se provodi u okviru projekta i biti će otvorena na web stranici projekta do kraja mjeseca ožujka. Nakon toga su predstavnici svih partnera projekta ukratko prezentirali rezultate napretka u formiranju ekspertnih grupa nacionalnih stručnjaka iz područja energetike, koji bi trebali pomoći partnerima u njihovom analitičkom radu. Napredak u formiranju grupe stručnjaka Grada Zagreba prezentirala je Željka Puškarić, predstavnica Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj.


Nakon prvog dijela, predstavnici grada Sofije, kao koordinatori projekta, upoznali su prisutne s poteškoćama koje imaju partneri grada Thessalonikija (Grčka), zaduženi za sveukupnu koordinaciju radnog paketa 5 (WP5), koji se odnosi na prepoznavanje inovativnih financijskih instrumenata za poticanje obnovljivih izvora energije, novih energetskih tehnologija i energetske učinkovitosti te su u tom smislu predstavnici SOFENE – Energetske agencije grada Sofije preuzeli na sebe izradu metodologije i predloška za prikupljanje najbolje prakse u području financiranja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.


U drugom dijelu, predstavnici ARC Fonda predstavili su metodologiju za izradu tehnoloških planova, a predstavnik Grada Zagreba Miljenko Kovačević prezentirao je metodologiju i predložak za izradu pripadajućih implementacijskim planova te je ukazao na potrebu uske suradnje na izradi metodologije za izradu tehnoloških plana i predloška za izradu pripadajućih implementacijskih planova. Nakon prezentacija i rasprave dogovoreno je kako će se u okviru idućeg sastanka koji se planira održati u grčkom gradu Thessalonikiju  organizirati pokazna radionica temeljem koje će svaki partner organizirati svoju vlastitu radionicu tehnološkog planiranja. Svi partneri su se obvezali organizirati svoje radionice najkasnije do sredine srpnja 2014. Na kraju prvog dana dogovorene su aktivnosti u sljedećem razdoblju kako bi se na vrijeme postigli očekivani rezultati.


Drugog dana predstavnici grada Potenze, Giuliana Caponigro i Marco Caponigro, zajednički su prezentirali komunikacijske aktivnosti vezane uz radni paket 2 (WP2) te su prisutnima predstavili prijedlog novog biltena (Newsletter 2), koji bi trebao izaći krajem lipnja 2014.


U nastavku je održan 4. sastanak upravnog odbora projekta tijekom kojeg su raspravljena financijska pitanja koja se odnose na izvješće o napretku projekta za treće izvještajno razdoblje, potraživanja i naknade troškova, financijsko izvješće i moguće obustave financiranja, aktivnosti koje se predviđaju za četvrto razdoblje te su održane kratke prezentacije svih partnera na temu budućih troškova projekta. Predstavnica Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Željka Puškarić sudjelovala je u raspravi o financijskim pitanjima i upoznala prisutne s uspješno provedenim postupkom javne nabave usluga stručnjaka iz područja energetike, sukladno pravilima PRAG-a 2012. Na kraju drugog dana postignut je sporazum oko sljedećih aktivnosti partnera na projektu te su definirani rokovi izvršenja pojedinih aktivnosti.


Sljedeći sastanak partnera planira se održati u gradu Thessalonikiju u Grčkoj od 30.06.-01.07.2014.

Više informacija o projektu „EnVision'2020“ možete pronaći na www.en-vision2020.eu.

 

 

 

                                                      

 

Vijesti