Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Kreće se s energetskom obnovom zgrade Područnog ureda Susedgrad

Primjenom mjera energetske učinkovitosti smanjiti će se godišnja potreba za toplinskom energijom za grijanje za 270.170,41 kWh (89,45%) kao i smanjiti emisije CO2 za 176,11 t/godišnje (87,79%) te će po svojim karakteristikama zgrada biti u energetskom razredu A+.
1/5

 
Povodom energetske obnove zgrade Područnog ureda Susedgrad, 19. veljače 2020., održala se konferencija za medije prilikom koje su se obratili pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Melita Borić i voditeljica projekta Đurđica Veselin.

Uvodno je istaknuto da se projekt energetske obnove zgrade Područnog ureda Susedgrad provodi prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. - 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se sufinancira i provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Planirana vrijednost projekta iznosi 9.890.329,85 kn, a ugovorena su bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u  iznosu od  5.070.801,86 kn. Projekt se provodi od travnja 2019. do listopada 2020.

Energetska obnova zgrada je puno više od samih građevinskih radova. Riječ je o kompleksnim projektima za koje je potrebno prije svega prikupiti podatke o energetskoj potrošnji i analizirati ih kako bi se donijele odluke o potrebi energetske obnove, izradila tehnička dokumentacija kao i prikupila potrebna dokumentacija za prijave na natječaje za sufinanciranje. Po osiguranju bespovratnih sredstava, kreće se u postupke javnih nabava za radove, a po ugovaranju u samu realizaciju obnove. Za uspješnost provedbe jako je bitna sinergija svih gradskih ureda, projektanata, izvoditelja radova kao i upravitelja samih zgrada.“, istaknula je pomoćnica pročelnice Melita Borić. Navela je da Grad Zagreb sustavno provodi energetske obnove zgrada prema programima koji uključuju 134 zgrade različitih javnih namjena u vlasništvu Grada Zagreba za što je planirana investicija od 805.000.000,00 kn.

Zgrada Područnog ureda Susedgrad izgrađena je 1978., a kat zgrade je dograđen 1985. Namjena zgrade je pružanje usluga iz nadležnosti gradske uprave za građane na području gradskih četvrti Podsused – Vrapče i Stenjevec.

Đurđica Veselin prezentirala je na što se odnosi energetska obnova. „Napravit će se cjelovita energetska obnova Područnog ureda Susedgrad. Grijana površina zgrade je nešto više od 3.000 m2, a sadašnja potreba za toplinskom energijom za grijanje iznosi 302.029,57 kWh godišnje. Provedbom energetske obnove, poboljšati će se energetske karakteristike zgrade postavljanjem toplinske izolacije na ovojnicu zgrade i zamjenom neučinkovite vanjske stolarije i bravarije, modernizirati će se sustav grijanja, hlađenja i ventilacije te zamijeniti neučinkovita rasvjeta sa LED rasvjetom. Osim navedenog, ugraditi će se fotonaponska elektrana na krovu zgrade sa potencijalom proizvodnje električne energije od 46.000 kWh/godišnje.“  

Primjenom mjera energetske učinkovitosti smanjiti će se godišnja potreba za toplinskom energijom za grijanje za 270.170,41 kWh (89,45%) kao i smanjiti emisije CO2 za 176,11 t/godišnje (87,79%) te će po svojim karakteristikama zgrada biti u energetskom razredu A+.

Ovaj projekt će nakon završetka predviđenih radova korisnicima zgrade osigurati kvalitetan prostor za rad u skladu s njegovom namjenom, a građanima i posjetiteljima sigurnije i ugodnije uvjete za boravak i obavljanje poslova s gradskom upravom.

Vijesti