Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Održan regionalni sastanak na projektu Ele.C.Tra

U sklopu projekta Ele.C.Tra, sufinanciranog od strane programa Intelligent Energy Europe, na Tribini Grada Zagreba 11. prosinca 2015. održan je seminar „Uspješni europski projekti: Jednostavnim i lako primjenjivim mjerama do održive budućnosti“ i prezentacija projekta na regionalnoj razini. 
1/5
U sklopu projekta Ele.C.Tra, sufinanciranog od strane programa Intelligent Energy Europe, a kojeg provodi Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, na Tribini Grada Zagreba 11. prosinca 2015. održan je seminar „Uspješni europski projekti: Jednostavnim i lako primjenjivim mjerama do održive budućnosti“ i prezentacija projekta na regionalnoj razini. Na sastanku su sudjelovali predstavnici gradova: Bjelovara, Siska, Ivanić Grada, Velike Gorice, Karlovca i Varaždina, kao i potpisnici sporazuma projekta Ele.C.Tra: Energetski institut Hrvoje Požar i Zagrebparking.

Sastanak je započeo uvodnim obraćanjem Marka Kućana iz Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba koji je istaknuo važnost elektromobilnosti u ostvarivanju ciljeva 20-20-20 i smanjivanju zagađenja od ispušnih plinova u gradovima. Zatim je nastavio s prezentacijom projekta Ele.C.Tra – Electric City Transport u kojoj se posebno osvrnuo na promicanje novog modela održive urbane mobilnosti kroz uvođenje sustava kratkoročnog „sheranja” ili iznajmljivanja električnih skutera i lakih električnih vozila. U prezentaciji su predstavljeni i rezultati pilot-gradova u projektu te potencijalne mogućnosti provedbe sličnog modela i u Zagrebu.

Predstavnici gradova izrazili su interes za projekt i njegovu primjenu i u svojim gradovima te su sa zanimanjem popratili i prezentaciju Damira Čančarevića iz Zagrebačkog holdinga, podružnice Zagrebparking koji je govorio o punionicama za električna vozila koje su postavljene u pet zagrebačkih javnih garaža. Također je pojasnio način na koji se navedene punionice koriste te kako je zamišljen njihov doprinos razvoju elektromobilnosti u Zagrebu.

U nastavku sudionici su imali prilike poslušati i izlaganje Roberta Fabeka iz Energetskog instituta Hrvoje požar koji je detaljno predstavio Studiju izvodljivosti za prijenos modela Ele.C.Tra u Grad Zagreb. Studija daje kratak opis postojećeg stanja te navodi nekoliko mogućih scenarija za uvođenje scooter sharing sustava u grad te ekonomsko-financijsku analizu isplativosti, čime su predstavnici drugih gradova dobili detaljniji uvid u izazove, ali i mnogobrojne prednosti provođenja scooter sharing sustava u gradovima.

U drugom dijelu seminara, kao primjer lako primjenjive mjere koja može polučiti zamjetan uspjeh, predstavljen je i projekt EURONET50/50MAX. Krunoslav Švab iz Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba predstavio je metodologiju 50/50 kojom se u školama štedi energija kroz primjenu jednostavnih mjera čime se, kroz praksu, realizira i rad na edukaciji djece o pitanju energije.

Na kraju sastanka sudionici su izrazili interes za suradnju na budućim projektima te podržali ideju o štednji energije kroz primjenu jednostavnih, ali inovativnih mjera.

Projekt Ele.C.Tra sufinanciran je od strane Intelligent Energy Europe (IEE) programa. Cilj projekta je smanjenje emisija CO2 u putničkom prijevozu promoviranjem novog, održivog modela prijevoza električnim skuterima u pilot gradovima (Firenza,Genova,Barcelona) te prilagodba modela ostalim gradovima i regijama sudionicima na projektu (Murcia, Zagreb, Atena, Skopje, Suceava, Lisabon i La Valletta).

Više informacija o projektu Ele.C.Tra možete pronaći na www.electraproject.eu.
Vijesti