Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Započeo 3. Zagrebački energetski tjedan

Igraonicama u svim dječjim vrtićima Grada Zagreba na temu Pričajmo o energiji i čuvajmo okoliš započeo je tradicionalni 3. Zagrebački energetski tjedan koji će trajati do 19. svibnja.
1/9

Igraonicama u svim dječjim vrtićima Grada Zagreba na temu Pričajmo o energiji i čuvajmo okoliš započeo je tradicionalni 3. Zagrebački energetski tjedan koji će trajati do 19. svibnja. 

Prigodnom programom u Dječjem vrtiću Srednjaci izabranom upravo zbog brojnih eko aktivnosti tijekom cijele godine, prisustvovali su i predstavnici Grada: posebna savjetnica gradonačelnika Biserka Bucković, pomoćnica pročelnika za obrazovanje, kulturu i šport Božica Šimleša, te iz Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Drago Vasilj. 

U obilasku radionica vrijednih mališana Božica Šimleša je naglasila da se program Zagrebačkog energetskog tjedna odvija i u svim osnovnim i srednjim školama u Gradu Zagrebu, a završna manifestacija održati će se na glavnom gradskom trgu prezentacijom institucija, tvrtki, poduzetnika, profesionalnih udruga, udruga civilnog društva, EKO dječjih vrtića i EKO škola Grada Zagreba aktivnih u području primjene mjera energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, ekološko prihvatljivih goriva i zaštite okoliša.


U velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika u Zagrebu, u organizaciji Obrtničke komore Zagreb, Udruženja obrtnika Grada Zagreba i Obrtničkog učilišta, održan je stručni seminar „Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije – realni potencijal za razvoj obrtništva i malog poduzetništva“. Glavni cilj ovog seminara bio je upoznavanje obrtnika i malih poduzetnika s novim prilikama za razvitak svojih djelatnosti na brzorastućem tržištu energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, ne samo na razini Grada Zagreba već i čitave Hrvatske. Ovaj skup uvodno su pozdravili predsjednik Obrtničke komore Zagreb, Ivan Obad, i pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, Marijan Maras, a moderator skupa bio je potpredsjednik Obrtničke komore Zagreb, Miroslav Čihak. Navedeni seminar omogućio je obrtnicima i malim poduzetnicima da se što više upoznaju s novim zakonskim regulativama u vezi obnovljivih izvora energije, mogućnostima impliciranja i načinima sufinanciranja ove djelatnosti.

 

Program na Tribini Grada Zagreba započela je tvrtka "Philips Lighting Hrvatska" koja je u suradnji sa tvrtkom "Lipapromet d.o.o." organizirala tribinu pod nazivom "LED tehnologija u rasvjeti urbanih prostora" na kojoj su predstavili LED tehnološku revoluciju u rasvjeti, novu kvalitetu svjetlosti, slobodu oblikovanja rasvjetnih rješenja, dinamičko upravljanje i prilagođavanje rasvjete ritmu života urbanih cjelina, rasvjetu u integriranom inteligentnom okruženju te iskorake u ekološkoj održivosti urbane rasvjete. Program se nastavio prezentacijom "Zbrinjavanje i uporaba EE otpada nastalog korištenjem fotonaponskih sustava"  koju je organizirala udruga „TerraBona“, u suradnji sa tvrtkom „M San EKO“, na kojoj su predstavili kratak osvrt na zakonsku regulativu u Republici Hrvatskoj na temu opće korisnosti zbrinjavanja otpada i uporabe otpada nastalog korištenjem električne i elektronske opreme i tehnologije, prikazavši praktičan i zaokružen proces zbrinjavanja fotonaponskih sustava od mjesta korištenja/nastanka otpada do konačnog zbrinjavanja.

 

Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu otvorio je svoja vrata za učenike srednjih škola koji su posjetili laboratorij za toplinu i toplinske uređaje u sklopu kojeg je izveden ispitni sustav s geotermalnom dizalicom topline. Učenici Elektrostrojarske obrtničke škole i 1. tehničke škole Tesla imali su priliku upoznati se sa radom geotermalne dizalice topline koju im je detaljnije predstavio prof. dr. sc. Vladimir Soldo.

 

Zagrebački energetski tjedan održava se treću godinu za redom pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića, u organizaciji Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj i Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske. 

Vijesti