Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Kreće energetska obnova zdravstvene stanice Remetinec vrijedna 7,8 milijuna kuna

Dana 07. listopada 2020. povodom početka radova na energetskoj obnovi zgrade Doma zdravlja Zagreb-Centar, Zdravstvena stanica Remetinec održana je konferencija za medije na kojoj su sudjelovale ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar doc.dr.sc. Antonija Balenović, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Melita Borić i voditeljica projekta Marina Džunić Matak.
 
1/6
Projekt energetske obnove Doma zdravlja Zagreb-Centar, Zdravstvene stanice Remetinec provodi Grad Zagreb prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.- 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, sufinanciranog sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Vrijednost projekta iznosi 7.816.311,39 kn, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 4.007.730,96 kn.
 
Zgrada Zdravstvene stanice Remetinec izgrađena je oko 1961., i ima energetski certifikat D. Površina grijanog prostora zgrade je 3.682,10 m2 , a godišnja potrebna primarna energija iznosi 680 MWh/a. „Zdravstvena stanica Remetinec pokriva veliko područje djelovanja pa nam je jako drago da je ova planirana investicija sveobuhvatna. Nakon mnogo godina konačno krećemo u veliku investiciju iako su ulaganja Doma zdravlja Zagreb u proteklih pet godina značajna u iznosu od 1,1 milijun kuna. Očekujem da će nakon obnove biti bolji uvjeti rada osoblja i boravka pacijenata, a značajno ćemo uštediti energiju do čak 60%“, rekla je ravnateljica doc.dr.sc. Antonija Balenović.
 
Program energetske obnove zgrada javne namjene Grad Zagreb provodi kontinuirano od 2015. godine i u njega su uključene 134 zgrade. „Radi se o energetskoj obnovi više od 460.000 m2 i o objektima različitih namjena – od vrtića i škola, preko domova zdravlja i područnih ureda, domova za starije osobe, zgrada sporta i kulture. Provedbom programa želimo smanjiti potrošnju energije, a time postići i značajne financijske uštede. Zato smo išli u cjelovite zahvate, a svaki je od njih velika investicija“, istaknula je pomoćnica pročelnice Melita Borić te dodala kako je ukupna vrijednost cjelokupnog Programa 805 milijuna kuna. „Do sada su napravljene 54 zgrade u vrijednosti radova od 204 milijuna kuna te smo već postigli značajne uštede u energiji, smanjili emisije CO2 i smanjili same troškove održavanja“, rekla je Borić.
 
„Projektom je planirano cjelovito rješenje poboljšanja energetskih karakteristika zgrade, koje uključuje niz mjera energetske učinkovitosti kao što su toplinska izolaciju pročelja i krova, zamjenu postojeće stolarije i bravarije sa PVC stolarijom s dvostrukim izo staklom, ugradnja nove modularne plinske kotlovnice s 3 kondenzacijska plinska bojlera, postavljanje termostatskih ventila te ugradnja sustava za daljinsko očitanje potrošnje energije i vode“, naglasila je voditeljica projekta Melita Džunić Matak. Dodala je kako bi energetskom obnovom zgrada trebala dobiti energetski certifikat B, dok bi se potrošnja energije trebala smanjiti za 392 MWh godišnje, odnosno smanjila bi se potreba za primarnom energijom za 68 %.
 
Osim pozitivnog utjecaja na okoliš, sa energetskom obnovom zgrade smanjiti će se troškovi za grijanje i održavanje zgrade. Znatno će se poboljšati uvjeti za rad zdravstvenih djelatnika te osigurati ugodniji boravak za pacijente i korisnike Zdravstvene stanice Remetinec.
 
 
Vijesti