Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

U OKVIRU 10. ZAGREBAČKOG ENERGETSKOG TJEDNA HRVATSKA KOMORA ARHITEKATA OBILJEŽILA JUBILARNI 10. ZELENI DAN

Današnji program 10. Zagrebačkog energetskog tjedna organizirali su i Obrtnička komora Zagreb, Udruženje obrtnika Grada Zagreba, Tehnički muzej Nikola Tesla i Elektrostrojarska obrtnička škola.
Jubilarni 10. Zagrebački energetski tjedan započeo je u ponedjeljak u Zagrebu, a u okviru bogatog programa koji će trajati do nedjelje, 19. svibnja, okuplja brojne domaće i europske stručnjake na području energetike i financija.
 
U programu sudjeluje i Hrvatska komora arhitekata, koja je danas obilježila jubilarni 10. Zeleni dan. Tematskim sklopom obuhvaćeni su regenerativni procesi u urbanizmu, prostoru, detalju i u materijalima, a na hrvatskim primjerima pokazano je da briga za okoliš nije trend budućnosti, već se upravo ostvaruje.
 
„Ovom prilikom želim zahvaliti Hrvatskoj komori arhitekata koja nam pruža stručnu podršku već od prvog Zagrebačkog energetskog tjedna. Grad Zagreb provodi energetsku obnovu koja uključuje 136 zgrada, što nije mali broj. U tom procesu njihova podrška neizmjerno je važna, a podrazumijeva, među ostalim, i temu o tome kako održivo graditi u skladu s prirodom“, poručila je na otvaranju Zelenog dana pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Melita Borić.
 
„Jučer smo bili svjedoci ozbiljne nepogode, što je posljedica višestoljetnog nemara prema našem okolišu. Ovdje na Zagrebačkom energetskom tjednu susrećemo se s kolegama iz raznih struka i svi imamo zajednički cilj, a to je kako graditi održivu budućnost. Paradigma u korištenju resursa mora se mijenjati pa je ovaj skup prilika da još dublje osvijestimo potrebu za promjenom odnosa prema okolini“, istaknuto je na skupu.
Jubilarnim 10. Zelenim danom Hrvatska komora arhitekata tematizirala je razvijanje svijesti o očuvanju okoline, kao jednom od ključnih zadataka naše generacije i onih koje nadolaze. „Ljudi su na ovoj Zemlji gospodari u pravom smislu riječi. Ono što uzimamo, na neki način moramo i vratiti i tada je moguć uravnotežen život na ovom planetu“, poručeno je na obilježavanju.
 
Očuvanje okoline, kako je istaknuto, ima različite aspekte, od pravilnog postupanja s otpadom i reciklažom svakodnevnog smeća, preko recikliranja građevne supstance pa sve do pažljivog korištenja prirodnih materijala. „Masovna proizvodnja, u bilo kojem obliku, podilazi našim konzumerističkim običajima te povlači sa sobom prekomjernu eksploataciju prirodnih resursa na nekim drugim krajevima zemlje“, zaključili su iz Hrvatske komore arhitekata.
 
Zagrebački energetski tjedan u utorak su obilježili i Obrtnička komora Zagreb te Udruženje obrtnika Grada Zagreba, održavši stručni skup, namijenjen obrtnicima i poduzetnicima. Na skupu su prikazane prezentacije na temu novih mogućnosti razvoja sektora obrtništva i malog poduzetništva na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, kao i prilagodbe poslovanja novim tržišnim uvjetima.
 
U program je uključen i Tehnički muzej Nikola Tesla, u kojem će se održati Dan otvorenih vrata, dok će u svim prvim razredima osnovnih škola Grada Zagreba održati satovi nastave pod nazivom „Pričaj mi o energiji“, na kojima će nastavnici informirati učenike o potrebi i načinu ušteda energije, energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Elektrostrojarska  obrtnička škola u svom će Kabinetu obnovljivih  izvora  energije  i  modernih tehnologija u električnim instalacijama predstaviti korištenje energije vjetra u malim  vjetroelektranama, s početom u 16:00 sati.
 
Podsjetimo, u srijedu, 15. svibnja, održat će se velika međunarodna konferencija o SMART gradovima, kojoj će, među ostalim, prisustvovati ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorićministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Danijel Žamboki. Održat će se u Zagrebačkom inovacijskom centru - ZICER, na Zagrebačkom velesajmu (Paviljon 12, 1. kat), s početkom u 9:00 sati.
 
Ove godine u program je uključena i završnica šestog po redu Nikola Tesla EV Rally Croatia 2019., najljepšeg i najtišeg rallyja e-vozila na svijetu. Naime, u subotu i nedjelju, 18. i 19. svibnja 2019., Zagreb će ugostiti sudionike međunarodnog rallyja e-vozila, koji će u osam dana obići predivne hrvatske krajolike, nacionalne parkove i parkove prirode, čime svoje rute pretvaraju u zelene električne i turističke magistrale.
 
Podsjetimo, Zagrebački energetski tjedan manifestacija je koja prati razvoj i važne projekte iz područja energetike, zaštite okoliša i klimatskih promjena, a tijekom deset godina postojanja, ostvarila je uspješnu suradnju s međunarodnim organizacijama, obrazovnim i znanstvenim institucijama, ministarstvima, jedinicama lokalne i regionalne samouprave, strukovnim udruženjima i komorama te gospodarskim subjektima. Održava se u organizaciji Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.
 
Vijesti