Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Europski tjedan mobilnosti 2014.

Grad Zagreb i ove godine od 16. do 22. rujna organizira niz aktivnosti kojima će se uključiti u Europski tjedan mobilnosti.

Grad Zagreb i ove godine organizira niz aktivnosti kojima će se uključiti u Europski tjedan mobilnosti, manifestaciju koja se svake godine obilježava od 16. do 22. rujna u organizaciji Europske komisije s ciljem da se potakne javna svijest o potrebi akcije protiv zagađenja uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, a samim time i poboljša kvaliteta života građana europskih gradova.


Tema ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti je 'Naše ulice - naš izbor!'.


Zamišljen je kao tjedan u kojemu gradovi promoviraju postojeće strategije i najbolje prakse vezane uz održivi promet i mobilnost, razmjenjuju iskustva i promišljaju nove dugoročne mjere usmjerene podizanju kvalitete života građana vezanih uz održivi promet i mobilnost. Poticanje javnog prijevoza, prijevoza biciklom i pješačenja, ograničavanje pristupa vozilima u uža gradska središta, korištenje čistih goriva, sporta, rekreacije i promicanje životnih stilova koji su manje ovisni o automobilu samo su dio trajnih mjera usmjerenih na smanjenje zagađenja okoliša uzrokovanog prometom motornih vozila u urbanim sredinama.


Sudjelovanje Zagreba u Tjednu mobilnosti pokrenule su udruge osoba s invaliditetom i Udruga Moj bicikl, s obzirom da su upravo one najviše zainteresirane za potpunu mobilnost i pristupačnost gradskih prostora i sadržaja.


Grad Zagreb je 2012. osvojio prestižnu nagradu Mobility Award, nagradu koja se dodjeljuje gradovima koji su trajnim mjerama na području održivog prometa i mobilnosti napravili najveći iskorak te najuspješnije organizirali sedmodnevnu kampanju Europskog tjedna mobilnosti.


Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom je koordinator aktivnosti u kojima sudjeluju svi gradski uredi i službe.

 

Program Europskog tjedna mobilnosti 2014.

Vijesti