Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

3. Godišnja svečanost Sporazuma Gradonačelnika u Bruxellesu

Hrvatski gradovi Opatija, Umag, Dugo Selo, Sveta Nedelja i Sisak, koji su u zajedno sa predstavnicima Grada Zagreba, Ivanić-Grada i REGEA-e predstavljali Hrvatsku.
1/1
Na godišnjoj svečanosti Sporazuma gradonačelnika (Covenant of Mayors Ceremony) održanoj 29. studenog 2011. u Europskom parlamentu, u prisutnosti najviših predstavnika Europske komisije i Europskog parlamenta, Sporazum gradonačelnika je svečano potpisalo 263 gradonačelnika europskih gradova. Među novim potpisnicima bili su i hrvatski gradovi Opatija, Umag, Dugo Selo, Sveta Nedelja i Sisak, koji su u zajedno sa predstavnicima Grada Zagreba, Ivanić-Grada i REGEA-e predstavljali Hrvatsku.
 
Više od 1100 sudionika, uključujući i 356 gradonačelnika europskih gradova, svjedočilo je impresivnim primjerima dobre prakse u gradovima koji su provođenjem održivih energetskih mjera i akcija doveli do ekonomskog razvoja na lokalnoj razini, te stvaranja novih radnih mjesta.
 
Predsjednik Europske Komisije g. Jerzy Buzek, predsjednica Odbora Regija gđa. Mercedes Bresso  te europski komisionari g. Štefan Fϋle, g. Janez Potočnik i g. Johannes Hahn pohvalili su rad „gradova-pionira“ te pozvali ostale gradove da slijede njihove primjere.
 
Gradonačelnik grada Sarajeva, prof. Alija Behmen imao je čast da se, u ime gradonačelnika Grada Zagreba (kao vodećeg partnera u projektu "Jačanje mreže energetski efikasnih glavnih gradova jugoistočne Europe"), gradonačelnika Podgorice i gradonačelnika Skopja, obrati svim prisutnima u Europskom parlamentu. U svom govoru je istaknuo važnost osnivanja Kluba Sporazuma gradonačelnika glavnih gradova Jugoistočne Europe(uz potporu ORF – GIZ) kojim se ističe čvrsto strateško opredjeljenje i primarni ciljevi politike odgovornih gradskih uprava na provedbi programa stvaranja mreže energetski učinkovitih gradova, optimizaciji organizacijske strukture u području energetskog urbanog planiranja, održivog upravljanja energijom, kvalitetne i sigurne energetske opskrbe gradova, racionalizacije energetske potrošnje u svim sektorima, primjeni obnovljivih izvora energije i ekološki prihvatljivih goriva, novih informatičkih i energetski učinkovitih zelenih tehnologija. Također je naveo da su gradovi Zagreb, Sarajevo, Podgorica i Skopje prepoznali realnu i nužnu potrebu preuzimanja odgovornosti i vodeće uloge glavnih gradova u borbi protiv klimatskih promjena u svojim zemljama.
 
U sklopu svečanosti, u panel raspravi na temu: „Pametni gradovi i zajednice: Investiranje u inovacije i tehnologiju“, čelnik gradskog Vijeća grada Manchestera g. Sir Richard Leese predstavio je važnost EUROCITIES „Zelene digitalne povelje“ koju je prihvatio i Grad Zagreb.

Svake godine europski gradonačelnici se okupljaju na godišnjoj svečanosti u Bruxellesu kako bi potvrdili svoje obveze prema Sporazumu gradonačelnika. S ovogodišnjim potpisivanjem, broj potpisnika je porastao na ukupno 3113 gradova koji svojim konkretnim aktivnostima pokazuju kako poboljšati kvalitetu života svojih građana. Sporazum gradonačelnika je inicijativa Europske komisije podržana od strane Europskog parlamenta i Odbora Regija.

 
Više informacija o godišnjoj svečanosti Sporazuma gradonačelnika možete pronaći na :
www.eumayors.eu
 
Fotografije sa svečanosti Sporazuma gradonačelnika možete pronaći na: http://www.eumayors.eu/media/pictures_en.html?cat=52
 
Citat gradonačelnika Grada Zagreba u brošuri Sporazuma gradonačelnika 2011.
 

 

Vijesti