Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Grad Zagreb na konferenciji „Towards sustainable energy communities – delivering on the Covenant of Mayors“

Konferencija je održana 18. ožujka 2013. u Bruxellesu sa svrhom podrške lokalnim samoupravama u postizanju ciljeva EU energetske politike 20-20-20 kroz provedbu obveza iz Sporazuma gradonačelnika.
1/17

Intelligent Energy Europe konferencija pod nazivom „Towards sustainable energy communities – delivering on the Covenant of Mayors“ održana je 18. ožujka 2013. u Bruxellesu sa svrhom podrške lokalnim samoupravama u postizanju ciljeva EU energetske politike 20-20-20 kroz provedbu obveza iz Sporazuma gradonačelnika.


Uvodne govore održali su Patrick Lambert, direktor Europske agencije za natjecanje i inovacije (EACI), i Gérard Magnin, izvršni direktor udruženja „Energy Cities“ u kojima su istaknuli važnost potpore lokalnim samoupravama za provedbu energetske politike EU. Upravo s tog naslova, partneri IEE projekata Energy for Mayors, City SEC i ENNEREG predstavili su svoje ključne rezultate koje su postigli u suradnji sa gradovima i općinama. Tijekom konferencije, prezentirani su primjeri kako se može pružiti potpora u izradi i implementaciji Akcijskih planova energetski održivog razvitka grada, kao i instrumenti za jačanje lokalnih samouprava u provedbi energetske politike. Gradonačelnici gradova Masone (Italija), Egera (Mađarska), Vrilissia (Grčka) te grada Pule istaknuli su svoje primjere kako doprinose u ostvarenju energetskih ušteda, primjeni obnovljivih izvora energije i smanjenju emisija CO2.


Važan dio konferencije bila je svečana predaja Akcijskih planova energetski održivog razvitka grada koje su gradonačelnici i predstavnici partnera projekata predali g. Jan Paneku, direktoru EC DG Energy. Akcijske planove hrvatskih gradova predali su osobno g. Ivan Bogović, gradonačelnik Slunja, g. Valter Flego, gradonačelnik Buzeta i g. Boris Miletić, gradonačelnik Pule. Za ostalih osam hrvatskih gradova, partnera u projektu Energy for Mayors, Akcijske planove su predali predstavnici Grada Zagreba.


U zadnjem dijelu konferencije održana je panel diskusija pod vodstvom g. Williama Gilletta, voditelja Odjela „IEE-Renewable Energy“, EACI. U raspravi su sudjelovali predstavnici Grada Torino, Regije Limburg, Regije Barcelona, CRES-a, Ureda Covenant of Mayors. Govornici su istaknuli svoja iskustva u provedbi Sporazuma gradonačelnika kao i svoje strategije daljnje potpore energetskoj politici EU i održivom razvoju lokalnih sredina.


Predstavnik Grada Zagreba, g. Marijan Maras istaknuo je da je Grad Zagreb jedan od prvih potpisnika Sporazuma gradonačelnika te da snažno podupire energetski održivi razvoj kroz blisku i dugotrajnu suradnju s energetskim, znanstvenim i obrazovnim institucijama, gospodarskim subjektima, poduzetnicima i građanima. Za dobru implementaciju mjera iz Akcijskog plana energetski održivog razvitka grada neophodna je kvalitetna priprema i sudjelovanje što većeg broja dionika.

Vijesti