Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Međunarodna Konferencija „Strateški pristup razvoju pametnih gradova“

U Splitu, 18.-19. listopada 2018., održana je međunarodna konferencija „Strateški pristup razvoju pametnih gradova na kojoj su sudjelovali i predstavnici Grada Zagreba.
1/2
U Splitu, 18.-19. listopada 2018., održana je međunarodna konferencija „Strateški pristup razvoju pametnih gradova“. Ova konferencija druga je u nizu konferencija organiziranih u okviru promotivne kampanje „Hrvatska kakvu želimo“ kao dio procesa izrade Nacionalne razvojne strategije i pripreme Republike Hrvatske za programsko razdoblje Europske unije nakon 2020. godine.

Na konferenciji su sudjelovali inozemni i domaći stručnjaci koji su kroz svoja izlaganja predstavili vlastita iskustva iz područja strateškog planiranja i upravljanja razvojem na temu pametnih gradova.

Od strane Grada Zagreba na konferenciji su sudjelovali: kao izaslanik gradonačelnika Mirjana Zubak, pročelnica Ureda za programe i projekte EU, Dražana Halar, voditeljica Odjela za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja, Ured za programe i projekte EU, Sanja Malnar Neralić, voditeljica Odjela za realizaciju i koordinaciju projekata pametnog grada - Zagreb smart city, Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, Nikola Petković, Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada.

U uvodnom dijelu obratili su se  župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Nakon uvodnog izlaganja održana je panel rasprava na temu "Inovativna rješenja za pametne gradove", a panelisti su bili Josipa Rimac, državna tajnica u Ministarstvu uprave, Ana Odak, pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Sanja Malnar Neralić, Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba, Krešimir Budiša, savjetnik gradonačelnika Splita za fondove EU, Frans-Anton Vermast, savjetnik za strategiju i međunarodni ambasador za pametne gradove iz Nizozemske te Gianluca Galletto, savjetnik za strategiju i Smart Cities NY u Uredu gradonačelnika New Yorka, USA.

Drugog dana konferencije održane su tri panel rasprave. U prvom panelu "Pametni gradovi-novi pristup urbanim područjima" pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Ana Odak u svojoj prezentaciji je govorila o razvoju pametnih gradova kao jednom od ključnih strateških ciljeva u Nacionalnoj razvojnoj strategiji RH do 2030. Nakon toga predstavnici New Yorka (Gianluca Galletto, savjetnik za strategiju i Smart Cities NY u Uredu gradonačelnika NY, SAD), Dubaia (Nizar Jegham, glavni savjetnik Dubai Media City, Ujedinjeni Arapski Emirati), Amsterdama (Frans-Anton Vermast, savjetnik za strategiju i međunarodni ambasador za pametne gradove, Nizozemska) i Barcelone (Josep-Ramon Ferrer Escoda, direktor razvoja međunarodnog poslovanja, DOXA Innova & Smart, Španjolska) prezentirali su svoje primjere pametnih gradova.

U drugom panelu "Izvori financiranja pametnih gradova i razvoj investicijskih platformi" pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Kristina Bilić u svojoj prezentaciji se osvrnula na ESI fondove - ITU mehanizam. Dekan visoke policijske škole Krunoslav Borovec opisao je mogućnosti financiranja sigurnosti kroz inicijativu EK - URBACT dok je Ivana Pastuović iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, prezentirala na temu mogućnosti financiranja za hrvatske gradove kroz URBACT. Predstavnici Europske investicijske banke Daniele Alfonsi i Emily Smith prezentirali su investicijske platforme za pametne gradove.

U završnom panelu "Pametna rješenja u gradovima kao odgovor na društvene izazove" sa svojim prezentacijama sudjelovali su Hrvatski Telekom d.d. (Igor Cerinski, voditelj projekta Smart Cities), Petrol d.o.o. (Vladimir Sabo, Inovativni poslovni modeli i digitalizacija, Ericsson Nikola Tesla d.d. (Zoran Civadelić, Solution Architect), Simens Hrvatska d.d. (Bruno Gabud, Mobilnost i pametni gradovi), Ampelos d.o.o. (Marko Jukić, Pametno strateško planiranje i upravljanje razvojem gradova).
Vijesti