Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Šesti sastanak partnera projekta URBAN LEARNING

U organizaciji koordinatora projekta TINA Vienna i berlinske energetske agencije BEA, održan je šesti sastanak partnera projekta URBAN LEARNING uz studijski posjet Adlershof Science City u jugoistočnom dijelu Berlina. 
1/16
U organizaciji koordinatora projekta TINA Vienna i berlinske energetske agencije BEA, održan je šesti sastanak partnera projekta URBAN LEARNING uz studijski posjet Adlershof Science City u jugoistočnom dijelu Berlina. Na sastanku je u ime Grada Zagreba, Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj sudjelovala Sanja Malnar Neralić, viša stručna savjetnica pročelnika i Nives Mornar, savjetnica ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba.

Grad Zagreb, zajedno s ostalim međunarodnim partnerima sudjeluje na projektu URBAN LEARNING u sklopu EU programa HORIZON2020-EE-2014-3-MarketUptake, tema EE07-2014. Koordinator projekta je TINA Vienna Urban Technologies & Strategies GmbH, a osim Grada Zagreba u projektu sudjeluju i gradovi Beč, Varšava, Štokholm, Pariz, Amsterdam, Zaanstad i Berlin te EIHP (Energetski institut Hrvoje Požar), BEA (Berliner Energiea Gentur Gesellschaft mit Beschrankter Haftung) i APC  (Agence Parisienne du Climat Association).

Cilj projekta je integrirati energetski učinkovit način urbanog planiranja u gradskim upravnim tijelima. Fokus je stavljen na energetski učinkovito upravljanje, planiranje razvoja novih ili obnove postojećih urbanih područja.

Na početku sastanka, predstavnik berlinskog Senata, Odjela za urbani razvoj i zgradarstvo pozdravio je sudionike sastanka te ukratko informirao o razvoju grada, okolnostima i izazovima s kojima se Berlin susretao vezanom za proces urbanog planiranja. U daljnjem tijeku sastanka gradovi partneri ukratko su informirali o situaciji i postignućima od zadnjeg sastanka partnera održanom u Varšavi u listopadu 2016. Nastavljena je rasprava o radnom paketu WP2–Inovativne tehničke mogućnosti (trenutni status WP2, razmijenjene su informacije vezane za studijska putovanja). Nadalje, raspravljano je o WP3–Analiziranje instrumenata i alata (voditelj radnog paketa rezimirao je rezultate rada na WP3 vezane za instrumente i alate te primjere dobrih praksi). Koordinator projekta TINA Vienna informirao je o planu vezanom za izradu interim izvješća.

Drugog dana sastanka raspravljano je o radnom paketu WP4–Inovativne upravljačke mogućnosti za integrirano urbano energetsko planiranje (trenutni status WP4, rasprava o nadogradnjama upravljačkih procesa u procesima urbanog energetskog planiranja, blueprints i slijedeći koraci). Nadalje, vezano za WP5-Elementi za replikaciju prezentiran je prijedlog upitnika za evaluaciju lokalnih radnih grupa (LWG), te povedena rasprava oko pitanja forme u kojoj će se upitnik diseminirati. U okviru sastanka održan je i studijski obilazak Adlershof Science City u jugoistočnom dijelu Berlina kao primjeru jedan od najuspješnijih visoko tehnoloških područja Njemačke. U tom području na 4,2 km2 u kojem se vodilo računa o planskom integracijskom urbanom konceptu, smješteno je 1013 kompanija i znanstvenih institucija kao i rezidencijalni dio sa svom popratnom infrastrukturom, škole, fakulteti, trgovine, domovi zdravlja itd.

Zadnjeg dana sastanka nastavljena je rasprava oko WP5. Na kraju sastanka su raspravljeni slijedeći koraci.

Slijedeći sastanci partnera projekta URBAN LEARNING će se održati 22.-23. svibnja 2017. u Parizu i završni sastanak u listopadu 2017. u Beču.

Više informacija o projektu možete pronaći na www.urbanlearning.eu


         
Vijesti