Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Međunarodna konferencija „Zajedničkom provedbom energetske politike EU do energetske sigurnosti i održivog razvoja urbanih sredina“ - I. dio

U Starogradskoj vijećnici Grada Zagreba, 13. i 14. svibnja održana je međunarodna konferencija pod nazivom „Zajedničkom provedbom energetske politike EU do energetske sigurnosti i održivog razvoja urbanih sredina“ koja je ujedno predstavljala i središnji program tradicionalnog 6. Zagrebačkog energetskog tjedna.
1/28
U Starogradskoj vijećnici Grada Zagreba, 13. i 14. svibnja održana je međunarodna konferencija pod nazivom „Zajedničkom provedbom energetske politike EU do energetske sigurnosti i održivog razvoja urbanih sredina“ koja je ujedno predstavljala i središnji program tradicionalnog 6. Zagrebačkog energetskog tjedna.

Prvog dana na konferenciji su prezentirane teme u okviru institucionalnih i zakonskih okvira za postizanje ciljeva održivog energetskog razvitka, učinkovite i održive opskrbe energijom te njezinog doprinosa energetskoj sigurnosti te financijskih mehanizama za poticanje i primjenu mjera energetske učinkovitosti. U radu konferencije sudjelovali su predstavnici Ministarstava gospodarstva, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, Plinacro-a, HEP Toplinarstva, Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS), JANAF-a, PricewaterhouseCoopers-a, HBOR-a, Energetskog instituta Hrvoje Požar, Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, kao i drugi međunarodni i domaći partneri.

Na samom početku prisutnima su se u uvodnom dijelu obratili Harun Omerbašić, posebni viši savjetnik gradonačelnika, Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Željko Uhlir, zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja te šef predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević.

Konferencija je započela s panelom „Institucionalni i zakonski okviri za postizanje ciljeva održivog energetskog razvitka“ kojim je moderirao Marijan Maras, pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, a u koju su nas svojim prezentacijama uveli gosti predavači - Danijela Ćenan iz Ministarstva gospodarstva, Dean Smolar iz Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija te Borka Bobovec iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Panelom „Učinkovita i održiva opskrba energijom i njezin doprinos energetskoj sigurnosti“ moderirao je Goran Granić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar, a u njemu su svojim prezentacijama sudjelovali Mirella Subotić iz Plinacro-a, Robert Krklec iz HEP Toplinarstva, Damjan Međimorec iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) te Sonja Štiglić iz JANAF-a.

Treći, a ujedno i posljednji panel prvog dana konferencije upoznao nas je s financijskim mehanizmima za poticanje i primjenu mjera energetske učinkovitosti. Panelom je moderirao Hrvoje Maras iz Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, a u njemu su svojim prezentacijama sudjelovali Vesna Bukarica iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Marin Hrešić iz PricewaterhouseCoopers Savjetovanja te Dina Svete iz Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

Nakon konferencije održan je Skup članova Hrvatskog kluba Sporazuma gradonačelnika.


Prezentacije:
1.  „Institucionalni i zakonski okviri za postizanje ciljeva održivog energetskog razvitka“, Danijela Ćenan, Ministarstvo gospodarstva
2. „Nacionalna politika energetske učinkovitosti i novosti u EnU“, Dean Smolar/Mia Dragović, Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija
3. „Institucionalni i zakonski okviri za postizanje ciljeva održivog energetskog razvitka“, Borka Bobovec, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja
4. „Sigurnost opskrbe prirodnim plinom – uloga operatora transportnog sustava“, Mirella Subotić, Plinacro d.o.o.
5. „Strategija razvoja centralnih toplinskih sustava u svjetlu energetske učinkovitosti i sigurnosti opskrbe toplinskom energijom“, Robert Krklec, HEP Toplinarstvo d.o.o.
6. „Uloga HOPS-a u sigurnosti opskrbe električnom energijom“, Damjan Međimorec, Hrvatski operator prijenosnog sustava - HOPS d.o.o.
7. „JANAF – Živimo održivi razvoj“, Sonja Štiglić, JANAF d.d.
8. „Mogućnosti sufinanciranja projekata energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije“, Vesna Bukarica, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
9. „Financijski instrumenti za energetsku učinkovitost“, Marin Hrešić, PricewaterhouseCoopers d.o.o.
10. "Financiranje projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije", Dina Svete, Hrvatska banka za obnovu i razvitak
Vijesti