Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Najavljen Europski tjedan mobilnosti

Sedmodnevni program Europskog tjedna mobilnosti, koji će se održati od 16. do 22. rujna pod motom Krećite se s nama, najavljen je danas na konferenciji za novinare na terasi kavane Johann Franck.
1/4
Sedmodnevni program Europskog tjedna mobilnosti, koji će se održati od 16. do 22. rujna pod motom Krećite se s nama, najavljen je danas na konferenciji za novinare na terasi kavane Johann Franck.
Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević istaknula je kako je Grad Zagreb 18. puta za redom ponosni organizator Europskog tjedna mobilnosti. Početak je vezan uz udruge osoba s invaliditetom čija je ideja bila da se Zagreb uključi u mrežu europskih gradova koji svoje građane potiču na kretanje, hodanje i bicikliranje, rekla je.
 
Naglasivši kako je ovogodišnji Tjedan rekordan po broju događaja, ali i partnera uključenih u njegov program zamjenica je zahvalila svima koji će svojim aktivnostima omogućiti da ove godine, nakon 2012. kada je Grad osvojio prvo mjesto i prestižnu nagradu „Mobility Award,“ on ponovno konkurira za osvajanje iste. Ovime ćemo poslati poruku zagrebačkoj, ali i hrvatskoj javnosti koliko su kretanje te zdravi stilovi života imperativ i to posebno za osobe s invaliditetom za koje kao društvo i zajednica moramo učiniti dodatni napor, ukloniti arhitektonske barijere te raditi intervencije u prostoru kako bismo svi zajedno mogli koristiti blagodati života u gradu i prirodi koja nas okružuje, zaključila je.
 
Kada se uzme u obzir da Zagreb već 18 godina sudjeluje u organizaciji Tjedna te da je 2008. i 2011. godine uvršten među finaliste, a 2012. je i osvojio spomenutu nagradu, očekivalo bi se da će entuzijazam i motivacija jenjavati, ali dogodilo se upravo suprotno, napomenula je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić te je  zahvalila svima koji su zajedno s Gradom osmislili preko sto događanja istaknuvši kako su u program uključeni svi, od djece vrtićke dobi do osoba starije životne dobi.
Pročelnica je posebno istaknula aplikaciju pristupačni.hr koja je namijenjena svima onima kojima je otežano kretanje. Aplikacija predstavlja korak više u svemu onome što radimo i promoviramo u ovom tjednu, ali i tijekom cijele godine, rekla je.
 
Moramo prepoznati potrebu korištenja javnog gradskog prijevoza kad god je to moguće, jer time ćemo smanjiti gužve u gradu i zagađenje okoliša, navela je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić dodavši kako će Tjedan završiti 22. rujna i to Danom bez automobila. Pročelnica je također govorila i o važnosti korištenja alternativnih goriva tzv. goriva budućnosti kojima se ne onečišćuje okoliš, budući da je njihov nusproizvod čista voda. U tu svrhu ispred Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu već postoji punionica za bicikle s motorom na vodik.
Na kraju konferencije zamjenica je potpisala Povelju kojom je Grad Zagreb službeno pristupio Europskom tjednu mobilnosti.
Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava te potiče građane da iskušaju druge načine prijevoza.

Program Europskog tjedna mobilnosti
Vijesti