Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Studijski posjet Gradu Zagrebu u organizaciji GIZ-a u okviru projekta „Energetska učinkovitost u udruženjima i općinama JIE“

U sklopu projekta „Energetska učinkovitost u udruženjima općina JIE“ kojeg provodi GIZ-a, 20. srpnja 2015. održan je sastanak s predstavnicima Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba.
1/7
U sklopu projekta „Energetska učinkovitost u udruženjima općina JIE“ koji provodi GIZ (Otvoreni regionalni fond JIE) i Njemačkog Federalnog Ministarstva suradnje i razvoja (BMZ) te u okviru kojeg je organizirana studijska posjeta Republici Hrvatskoj, održan je sastanak 20. srpnja 2015. s predstavnicima Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba. U okviru sastanka organiziran je posjet i prezentacija postrojenja za proizvodnju električne i toplinske energije korištenjem solarnih kolektora na objektima u vlasništvu Grada Zagreba. Za prezentaciju je odabrano postrojenje na krovu objekta Gradske uprave Grada Zagreba na Trgu Stjepana Radića 1.

Na navedenom studijskom posjetu i sastanku sudjelovalo je izaslanstvo od 22 predstavnika iz: Općine Gjilan, Općine Podujeva, Centralne banke Kosova, AECOM d.d., ARH Ndertimi, Sveučilišta Priština- Strojarski fakultet, QualityPro Consulting Engineering, Općine Priština, Udruge općina Kosova, GIZ ORF EE (iz Kosova, Crne Gore, Sarajeva, Makedonije, Srbije), Unije općina Crne Gore, Udruge općina i gradova Federacije BIH, Grada Podgorice, Udruge gradova i općina Republike Srpske. Od strane Grada Zagreba sudjelovali su predstavnici Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj (Danijel Matić, Sanja Malnar Neralić i Vlatka Šamarinec).

U posjetu postrojenju za proizvodnju električne i toplinske energije korištenjem solarnih kolektora na objektima u vlasništvu Grada Zagreba izaslanstvo predstavnika udruženja i općina JIE imalo se priliku informirati o tehničkim mogućnostima ali i znatnim financijskim uštedama koje pruža korištenje ovog oblika obnovljivog izvora energije.

Na sastanku je predstavnicima izaslanstva ukratko je prezentirana organizacijska struktura Grada Zagreba, nadležnost Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, postojeće zakonodavstvo iz područja energetike na nacionalnoj i razini ali politike vezane za energetiku na razini Grada Zagreba.

U završnom dijelu sastanka razmijenjena su iskustva o pripremi i provedbi SEAP-a, mogućnostima i iskustvima koje nude veznim za EU programe i projekte.
Vijesti