Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Hrvatski sabor donio Zakon o energiji

Hrvatski sabor 19. listopada 2012. donio je Zakon o energiji i Zakon o regulaciji energetskih djelatnosti.

Hrvatski sabor 19. listopada 2012. donio je Zakon o energiji i Zakon o regulaciji energetskih djelatnosti, kojima se donošenje cijena ili tarifa prenosi s Vlade na energetske subjekte, uz odobrenje Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA).


Zakoni ukidaju kategoriju povlaštenih i tarifnih kupaca struje i plina, kao pretpostavku potpune liberalizacije tržišta energenata.

Utvrđuje se pozicija krajnjih kupaca koji će imati posebne mjere zaštite zbog svog socijalnog statusa - ugroženi kupci, odnosno kućanstva koja zbog socijalnog položaja ili zdravstvenog stanja imaju pravo opskrbe energijom po posebnim uvjetima.

Za sigurnost opskrbe energentima odgovornim se smatra tržište, Vlada bi donosila Strategiju energetskog razvoja i Program provedbe Strategije, a jedinice lokalne i područne samouprave svoje će razvojne dokumente morati uskladiti s tim dokumentima.

Sabor je izmijenio Zakon o Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, od kojeg se očekuje kvalitetnije pružanje usluga u projektima javno-privatnog partnerstva (JPP). Zakon omogućuje županijama, gradovima i općinama da daju ovlast Centru da u njihovo ime obavlja djelatnosti vezane za projekte JPP-a.

 

Vijesti