Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Otkrivena maketa Crkve Sv. Marka u Bruxellesu

Povodom obilježavanja ulaska Hrvatske kao punopravne članice u EU, 24. lipnja 2013. gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić otkrio je u parku Mini Europa u Bruxellesu maketu zagrebačke Crkve svetog Marka.
1/10

Povodom obilježavanja ulaska Hrvatske kao punopravne članice u EU, 24. lipnja 2013. gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić otkrio je u parku Mini Europa u Bruxellesu maketu zagrebačke Crkve svetog Marka. Otkrivanju makete prisustvovali su i predsjednik Republike Hrvatske g. Ivo Josipović, hrvatski veleposlanik u Belgiji g. Mario Nobilo, direktor i idejni začetnik parka g. Thierry Meeus te brojni diplomati i uzvanici.


"U znak prijateljstva i suradnje došao sam danas u Bruxelles, da u ovom predivnom Parku Mini Europa zajedno s vama otkrijem maketu jednog od najprepoznatljivijih simbola Zagreba, crkve sv. Marka, koja je potječe iz 14. stoljeća i smještena je u centru grada. Crkva i Trg sv. Marka na kojem su smješteni Hrvatski sabor i Vlada, na neki način su simboli i izraz hrvatske povijesti, hrvatskog identiteta i hrvatske državnosti", istaknuo je tom prilikom gradonačelnik Bandić. Nakon prigodnih govora, uslijedilo je intoniranje hrvatske i europske himne, nakon čega su u zrak pušteni crveni, bijeli i plavi baloni koji su skrivali maketu crkve sv. Marka. Otkrivanje je popraćeno i vatrometom.


Park Mini Europa se nalazi u podnožju Atomiuma, simbola Bruxellesa, na čijem se vrhu ovom prilikom zavijorila hrvatska zastava. U parku se nalazi oko 350 maketa najpoznatijih znamenitosti iz 80-ak gradova svih zemalja članica Europske unije.


Poslijepodne je na platou ispred Europskog parlamenta u Bruxellesu otvorena izložba „Be CROactive“. Pozdravni govor prilikom otvorenja izložbe održali su predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević i potpredsjednik Europskog parlamenta Lazslo Surjan. Izložbi su nazočili predsjednik Republike Hrvatske g. Ivo Josipović, gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić i ostali visoki uzvanici iz Republike Hrvatske i Belgije.

Vijesti