Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Četvrti obilazak energetski obnovljenih objekata u sklopu projekta ZagEE

Gradonačelnik Milan Bandić, zajedno sa suradnicima, danas je nastavio s obilaskom još dva zagrebačka dječja vrtića – DV Jarun i DV Vrapče koji su uključeni u energetsku obnovu u okviru projekta ZagEE – Zagreb energetski efikasan grad.
1/13
Gradonačelnik Milan Bandić, zajedno sa suradnicima, danas je nastavio s obilaskom još dva zagrebačka dječja vrtića – DV Jarun i DV Vrapče koji su uključeni u energetsku obnovu u okviru projekta ZagEE – Zagreb energetski efikasan grad.

Obilazak je započeo u DV Jarun gdje su završeni radovi na energetskoj obnovi, a očekivano smanjenje ukupne energetske potrošnje je 58%. Vrtić je obnovljen toplinskom izolacijom pročelja,  zidova, stropova i krova, nanesena je nova fasada, postojeća stolarija zamijenjena je energetski učinkovitijom PVC stolarijom s troslojnim staklom, rasvjeta je zamijenjena energetski učinkovitom rasvjetom te su ugrađeni i termostatski radijatorski ventili. Također je izvršena zamjena postojećeg energenta lož-ulja sa zemnim plinom te je ugrađen daljinski sustav očitanja potrošnje energenata i vode. Ukupna investicija iznosila je oko 3,4 milijuna kuna, a objekt je iz energetskog razreda E prešao u energetski razred B.

Radovi na energetskoj obnovi na objektu DV Vrapče na lokaciji Nikole Gorjanskog 7 radovi su također završeni, a energetska obnova uključivala je obnovu toplinske izolacije vanjskih zidova, podnožja i stropova, zamjenu postojeće stolarije i bravarije energetski učinkovitijom PVC stolarijom ostakljenu dvoslojnim IZO staklom, ugradnju termostatskih radijatorskih ventila, zamjenu dijela postojeće rasvjete s energetski učinkovitom rasvjetom, modernizaciju kotlovnice i instalacije mjerenog plina kotlovnice te novu fasadu. Na objekt je postavljen i daljinski sustav očitanja potrošnje energenata i vode, a očekivano smanjenje ukupne energetske potrošnje je 76%. Objekt je iz energetskog razreda G prešao u energetski razred B. Ukupna investicija iznosila je oko 3,4 milijuna kuna.

Projektom ZagEE - Zagreb energetski efikasan grad obuhvaćena je energetska obnova zgrada u vlasništvu Grada Zagreba kroz primjenu mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije za ukupno 89 zgrada. Među njima i 39 zagrebačkih dječjih vrtića, a sve s ciljem postizanja minimalno energetskog razreda B, što će znatno smanjiti energetsku potrošnju i emisije CO2. Projekt ZagEE obuhvaća i modernizaciju 3000 rasvjetnih tijela javne rasvjete LED žaruljama s kontrolnim upravljačkim sustavom. Projekt se provodi u okviru IEE Programa tehničke pomoći 2012. – Mobiliziranje lokalnih energetskih investicija te obuhvaća financiranje tehničke pomoći i izradu potrebne dokumentacije za energetsku obnovu objekata, dodjelom bespovratnih sredstava. Osim glavnog investitora Grada Zagreba, projekt sufinancira i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 40% ukupnog iznosa.
 
       

 

Vijesti