Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Digitalizacijom gospodarstva do veće konkurentnosti

Hrvatska gospodarska komora je 11.05.2017. održala Okrugli stol pod nazivom Lean menadžment i Industrija 4.0: Pokretači razvoja Republike Hrvatske u okviru 8. Zagrebačkog energetskog tjedna.
 „Energetskom učinkovitošću, smanjenjem energetske potrošnje tj. ispuštanja stakleničkih plinova u EU želi se ostvariti gospodarski rast neovisno od rasta potreba za energijom. To je moguće postići promjenama u proizvodnim procesima, što je tema Lean menadžmenta te Industrije 4.0 koja može pridonijeti uštedama u energiji“, uvodno je istaknuo voditelj Odjela za energetiku u Sektoru za energetiku i zaštitu okoliša HGK Krešimir Štih na okruglom stolu Lean menadžment i Industrija 4.0: Pokretači razvoja Republike Hrvatske održanom 11. svibnja, u HGK, u okviru 8. Zagrebačkog energetskog tjedna.

Europska komisija je za digitalizaciji gospodarstva u EU namijenila pet milijardi eura, a za Hrvatsku je predviđeno između 140 i 160 milijuna eura za digitalizaciju tvrtki te dodatnih 300 milijuna eura za digitalnu transformaciju i pilot projekte. „Svakom poduzeću, od mikro do najvećeg, koje krene prema digitalizaciji, financijska sredstava neće predstavljati problem“, napomenuo je Nedeljko Štefanić, profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu te dodao da je Lean manadžment metodologija iz Japana iz tvrtke Toyota koja može pomoći našim poduzećima da brže ostvare digitalnu transformaciju.

„Svi dijelovi procesa te metodologije usmjereni su na uklanjanje gubitaka u procesu, a cilj je napraviti konkurentan proizvod ili uslugu uz trošenje točno određenih resursa. Eliminacija gubitaka u cijelom procesu, umjesto samo u određenim dijelovima sustava, stvara procese u kojima je potreban manji ljudski napor, manje prostora, kapitala i vremena kako bi se izradio proizvod ili pružila usluga“, napomenuo je Štefanić te dodao da Lean menadžment značajno smanjuje mogućnost grešaka i zastoja u proizvodnji ili poslovanju u odnosu na tradicionalne poslovne sustave, a uvođenje i korištenje ove organizacije u poslovanju, proizvodnji i uslugama može povećati konkurentnost korisnika na tržištu.

„Primjena je korisna za sve vrste poduzeća, u graditeljstvu, sveučilištima, bolnicama te uslužnim djelatnostima, a podržat će se najviše u područjima industrije, zdravstva te poljoprivrede“, kazao je Štefanić te napomenuo kako će se raditi na tome da se lean i smart digitalna transformacija tvrtki uvrštenih u prvu grupu provede već do 2020. godine, a da se razina indeksa Hrvatske u tom području sa sadašnjih 2,15 već u 2018. godini poveća na 2,5, zatim  tri i tako dalje.   

„Tvrtka Applied Ceramics iz Siska, dio američke kompanije iz Fremonta u Kaliforniji, u industriji poluvodiča fokusira se na četiri do pet glavnih materijala za poluvodiče, a 30 posto strojeva namjeravaju spojiti te pretvoriti u pametni stroj sa što više podataka za obradu“, kazao je Milan Sladojević iz te tvrtke govoreći o unapređivanju proizvodnih procesa te dodavanju nove vrijednosti proizvodima u poduzeću koje je u potpunosti izvozno. 

O Lean putovanju tvrtke Končar Energetski transformatori d.o.o. (KPT), koja je zajedničko ulaganje Siemensa i Končara, a koja izvozi 98 posto svojih proizvoda u 92 zemlje svijeta, govorio je Ivica Zagorec. Glavni proizvod je transformator od 10 metara koji se  sastoji od 12.000 dijelova, težine 500 tona. „Iako je vrijednost našeg proizvoda na tržištu smanjena za 30 posto cilj nam je postići godišnje poslovne rezultate između 150 i 200 milijuna eura. Uveli smo sustav praćenja neusklađenosti u procesu, proizvodu i uslugama te provodimo kontinuirani proces poboljšavanja u što su uključeni svi zaposleni koji sudjeluju svojim prijedlozima, a to je rezultiralo s 300 korisnih prijedloga te značajnim uštedama“, rekao je Zagorec te dodao kako rade na projektu digitalizacije s ciljem postizanja fleksibilnog i visoko integriranog proizvodnog sustava.

Sudionici skupa istaknuli su kako je obrazovanje i edukacija u području primjene digitalne tehnologije u tvrtkama te institucijama jedna od najvažnijih za uspjeh lean menadžmenta i industrije 4.0.

Vezana vijest
Vijesti