Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

U Bruxellesu održana Konferencija „EU regions meet Croatia in the EU - Sustainable Energy Challenge for all“

Konferencija posvećena energetici, ulaganjima u energetske projekte i energetsku učinkovitost te obnovljive izvore energije održana je 22. siječnja 2013. u predstavništvu Hrvatske Gospodarske komore u Bruxellesu

Konferencija posvećena energetici, ulaganjima u energetske projekte i energetsku učinkovitost te obnovljive izvore energije pod nazivom „EU regions meet Croatia in the EU – Sustainable Energy Challenge for all“ održana je 22. siječnja 2013. u predstavništvu Hrvatske Gospodarske komore u Bruxellesu. Pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, konferenciju su organizirali Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske REGEA u suradnji sa FEDARENE (European Federation of Agencies and Regions for Energy and Environment) uz potporu osnivača Grada Zagreba,Krapinsko – zagorske, Karlovačke i Zagrebačke županije. Na konferenciji su sudjelovali zastupnici Europskog parlamenta, načelnici uprava Europske komisije, prva potpredsjednica Odbora regija EU Mercedes Bresso, visoki predstavnik Europske komisije Raphael Goulet, voditelj odjela za Hrvatsku, Austriju i Italiju unutar Uprave za regionalnu politiku koji je govorio o važnosti energetike u kohezijskoj politici EU i njezinom utjecaju na Hrvatsku kao najnoviju članicu.

 

Na konferenciji su sudjelovali i veleposlanik Mario Nobilo, Vladimir Drobnjak, šef Misije RH pri EU te Vesna Trnokop Tanta, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore. Skupu se u završnom dijelu pridružio i Tonino Picula, hrvatski promatrač u Europskom parlamentu te u završnoj riječi prenio optimizam europskih parlamentaraca u povodu skorog ulaska Hrvatske u EU.


Zbog objektivne spriječenosti osobnog prisustvovanja gradonačelnika Grada Zagreba gospodina Milana Bandića, pročelnik Gradskog Ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras prenio je prisutnima pozdrave gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, predstavivši cijeli niz aktivnosti Grada Zagreba u svojstvu predvodnika na području energetske održivosti u Jugoistočnoj Europi napomenuvši kako je Grad Zagreb jedan od prvih europskih glavnih gradova koji se priključio inicijativi Sporazum gradonačelnika koja okuplja gradove spremne na smanjenje emisije CO2 za više od 20% do 2020. racionalnim korištenjem energije, primjenom mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije. Svoju posvećenost Sporazumu gradonačelnika Grad Zagreb potvrdio je i 2011. iniciravši osnivanje Hrvatskog kluba potpisnika Sporazuma gradonačelnika kao jednog od prvih takvih klubova u Europi, a koji danas okuplja već 45 hrvatskih gradova i općina te Kluba Sporazuma gradonačelnika glavnih gradova zemalja Jugoistočne Europe.


Moderator skupa, William Gillett, voditelj odjela Europske agencije za natjecanje i inovacije, istaknuo je posebno impresivnu činjenicu da Hrvatska, gledano prema broju stanovnika, čini tek 1% cijele EU, dok hrvatsko sudjelovanje u ukupnom financiranju kroz EU projekte putem Programa Inteligentna Energija za Europu, iznosi visokih 10%.


Na konferenciji su također istaknuta velika dostignuća europskih regija: osim članova Europskog parlamenta Sir Grahama Watsona iz Velike Britanije te Phil Prendergast iz Irske, na konferenciji su rezultate svojih agencija prezentirali i direktori i vodeći stručnjaci energetskih agencija Berlina, Gornje Austrije, Baskije, jugozapadne Engleske i Irske. Prva potpredsjednica Odbora regija Mercedes Bresso u svom je govoru istaknula važnost suradnje svih regija unutar nove, proširene Europe i pozdravila inicijativu predstavljanja regija RH te poželjela iskrenu dobrodošlicu Republici Hrvatskoj u Europsku uniju.


Zapažena su bila i izlaganja o rezultatima hrvatskih županija. Župan karlovačke županije, Ivan Vučić, govorio je o županijskom programu „I ja mogu imati solarne kolektore!“ koji provode Grad Zagreb i ostale tri županije osnivača i koji je nagrađen prestižnom europskom nagradom European Solar Prize Award 2012. Projekt je s vremenom prerastao u nacionalni program za sufinanciranje ugradnje solarnih kolektora u kućanstvima koji se proširio po cijeloj Hrvatskoj i danas se provodi u gotovo 50 županija, gradova i općina, a postao je poznat i širom Europe. Zamjenik župana Zagrebačke županije, Rudolf Vujević, najavio je projekt raspisivanja natječaja za ugovornu prodaju topline namijenjenu školama. Ovaj projekt omogućit će da lož ulje ustupi mjesto ekološki prihvatljivijem energentu – biomasi. Predstavnica Krapinsko zagorske županije predstavila je projekt rekonstrukcije 17 škola po niskoenergetskim principima, koji je do danas jedinstveni primjer u Hrvatskoj. Investicija vrijedna oko 1,5 milijuna eura financirana je kreditom od strane Europske investicijske banke, dok je tehničku potporu za izradu dokumentacije i provedbu radova osigurala REGEA.


S obzirom da Hrvatska ima vodeću ulogu u regiji na području održivog korištenja energije, na konferenciji je istaknuto kako energetski održivi razvoj nije samo put u bolju budućnost, već i prilika za pokretanje nove energetske budućnosti, otvaranje novih radnih mjesta te privlačenje stranih investicija. Poruka svih sudionika je: treba djelovati lokalno jer samo zajedništvo i suradnja mogu osigurati svijetlu budućnost te zajedničko bolje sutra.

.

Vijesti