Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Svečano otvaranje izložbe „Obnovljivi izvori i energetska učinkovitost“ u Tehničkom muzeju Grada Zagreba

U sklopu 4. Zagrebačkog energetskog tjedna 14. svibnja 2013. u Tehničkom muzeju Grada Zagreba svečano je otvoren stalni postav i edukacijski centar, na površini od 400 m2 pod nazivom „Obnovljivi izvori i energetska učinkovitost“.
1/10

U sklopu 4. Zagrebačkog energetskog tjedna 14. svibnja 2013. u Tehničkom muzeju Grada Zagreba svečano je otvoren stalni postav i edukacijski centar, na površini od 400 m2 pod nazivom „Obnovljivi izvori i energetska učinkovitost“. Prigodom svečanog otvaranja stalnog postava okupljenima su se uvodnim govorima obratili predstavnici Tehničkog muzeja, ravnateljica gđa. Markita Franulić i muzejski savjetnik g. Davor Fulanović. Također, uzvanicima su se obratili i ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske g. Julije Domac, predstavnica Energetskog instituta Hrvoje Požar gđa. Branka Jelavić te u ime Grada Zagreba, Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj pročelnik g. Marijan Maras.


Prostor novog odjela podijeljen je na dva dijela, izložbeni dio i knjižnični dio Eduka Energiana te prostor za radionice i prezentacije. Izložbeni dio broji 83 izloška tj. devet cjelina od čega pet o obnovljivim izvorima energije: biomasa i biogoriva, vjetroelektrane, sunčani toplovodni sustavi i sunčane elektrane, dizalice topline povezane s tlom i hidroelektrane, a druge četiri cjeline se odnose na energetsku učinkovitost u zgradarstvu, kućanskim uređajima i rasvjeti te hibridna električna vozila. Knjižnični prostor, Eduka Energiana je edukacijsko-informacijski prostor u sklopu kojeg je izloženo više stotina publikacija na temu obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Djelatnici muzeja posebno su istaknuli hrvatske proizvode ili projekte ostvarene u Hrvatskoj, kao na primjer, plosnati Stirling – Kolinov motor na vruću vodu, maketu pirolitičkog kotla na drva i kotla na pelete, makete vjetroagregata i vjetroelektrane Pametno brdo te maketa prve pasivne kuće u Hrvatskoj.


Namjena novog odjela i infocentra Obnovljivi izvori i energetska učinkovitost Tehničkog muzeja je upoznati posjetitelja s tehnologijama obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u domovima, prometalima i dr.

Vijesti