Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Završena energetska obnova objekta 1 Psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“

1/4
U utorak 15. rujna 2020. održala se završna konferencija za medije povodom energetske obnove zgrada Psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“, Objekta 1 - Odjel I. na kojoj su sudjelovali ravnatelj Psihijatrijske bolnice prof.prim.dr.sc. Igor Filipčić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Melita Borić i voditeljica projekta Đurđica Veselin.
 
Psihijatrijska bolnica zdravstvena je ustanova za stacionarno akutno i produženo te ambulantno liječenje u dnevnoj bolnici kao i psihosocijalnu rehabilitaciju, osnovana 1932. godine. Zgrade su redovno održavane, ali imaju značajne gubitke topline te po svojim energetskim karakteristikama pripadaju energetskom razredu „G“.
 
Projekti se realiziraju prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekti se provode u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, sufinanciranog sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
 
U okviru Programa energetske obnove zgrada javne namjene, podižemo energetski standard na 134 zgrade Grada Zagreba, vrijednosti investicije od 805 milijuna kuna. Sa provedbom se ostvaruju značajne uštede energije i smanjenje emisija CO2. Između ostalog, programom je planirana i energetska obnova 8 zgrada Psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“, ukupne grijane površine od 4.455 m2, a za sada se realiziraju projekti energetske obnove za zgrade Objekt 1-Odjel I i Objekt 2 -Odjel II.“  istaknula je Melita Borić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.
 
Ravnatelj Psihijatrijske bolnice prof.prim.dr.sc. Igor Filipčić, tom je prilikom istaknuo: „Vodimo brigu da naši objekti budu moderni, pristupačni i dobro opremljeni kako bismo mogli odgovoriti na rastuće potrebe korisnika. Konstantna edukacija našeg osoblja, opremanje prostora i rad na usavršavanju pružanja usluga svrstava nas u red najboljih ustanova ovog tipa u zemlji, ali i u regiji. Grad Zagreb prepoznao je mogućnosti koje se nude iz EU fondova, te ćemo ovim projektom podići naše usluge na još višu razinu“.
 
Vrijednost projekta iznosi 2.103.805,96 kn, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 579.767,45 kn. Energetskom obnovom očekuju se znatne energetske i financijske uštede. Kako je istaknula voditeljica projekta Đurđica Veselin, Objekt 1 – Odjel I će iz energetskog razreda G prijeći u energetski razred B, čime bi se emisija CO2 smanjila za 35 t/godišnje: Zgrada je izgrađena 1964., grijane površine 586,36 m2 i s godišnjom potrebom za primarnom energijom od 300.210 kWh/a. Izvedeno je cjelovito rješenje poboljšanja energetskih karakteristika zgrade, koje je uključivalo niz mjera energetske učinkovitosti.“, istaknula je Veselin.
 
Izvedena je toplinska izolacija zidova, izmijenjena je postojeća PVC stolarija ugradnjom nove energetski učinkovite s dvostrukim IZO staklom te rekonstruiran kosi krov. Projektom strojarskih instalacija usklađen je sustav grijanja i ventilacije prema novim uvjetima fizike zgrade. Ugrađeni su radijatorski termostati i sedam novih visokoučinkovitih inverterskih dizalica topline za grijanje i klimatizaciju u split izvedbi sa zidnom unutarnjom jedinicom. Osim toga, ugrađene su ventilacije s rekuperacijom. Od elektrotehničkih radova, izvedena je ugradnja nove elektrotehničke opreme za toplinsku podstanicu, rekonstrukcija gromobranske instalacije, te instaliranje sustava daljinskog očitanja potrošnje električne energije, toplinske energije i vode.
 
Energetskom obnovom stvorili su se bolji uvjeti za rad zdravstvenih djelatnika, te je osigurano ugodnije iskustvo boravka za pacijente i korisnike.
Vijesti