Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Fotonaponski sustav na krovu Gradske uprave

U sklopu "Dana otvorenih vrata" Zagrebačkog energetskog tjedna, Gradska uprava Grada Zagreba otvorila je svoja vrata za stručne posjete grupa učenika, studenata, stručnih udruga i građana gdje je prezentirala fotonaponsku elektranu ukupne snage 28.80W.
1/12
U sklopu "Dana otvorenih vrata" Zagrebačkog energetskog tjedna, Gradska uprava Grada Zagreba otvorila je svoja vrata za stručne posjete grupa učenika, studenata, stručnih udruga i građana gdje je prezentirala fotonaponsku elektranu ukupne snage 28.80W. Taj su fotonaponsku sustav danas razgledali učenici Strojarske tehničke škole "Frana Bošnjakovića" i Strojarske tehničke škole "Fausta Vrančića".

Pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras pojasnio je kako se fotonaponski sustav sastoji od 120 složenih elemenata podijeljenih u tri grupacije. Rekao je da se moralo izvesti dosta građevinskih radova, jer je zgrada Gradske uprave zaštićeni spomenik kulture te da je vrijednost investicije oko 780.000 kuna bez PDV-a, a kompletan povrat investicije očekuje se za sedam godina.

Rekao je da je Grad Zagreb proveo kompletnu propisanu zakonsku proceduru, dobio je lokacijsku dozvolu, potvrdu glavnog projekta i uporabnu dozvolu te od HERE (Hrvatska energetska regulatorna agencija) status povlaštenoga proizvođača energije. "To je primjer da se može i na zaštićenim spomenicima kulture na adekvatan način napraviti obnovljiv izvor energije", istaknuo je pročelnik Maras.

Najavio je da će na krovu zgrade Gradske uprave dodati još 16 elemenata solarnih kolektora za pripremu potrošne tople vode.

Preporučio je Zagrepčanima da i oni razmisle o tome, jer se zaista, istaknuo je, isplati investirati u obnovljive izvore energije - solarne kolektore, fotonaponske panele.

Rekao je da zato educiraju mlade, pa i najmlađe, u sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna, koji ima čak 38 događanja, za svakoga ponešto. Pozvao je građane u subotu, 19. svibnja na Trg bana Josipa Jelačića, gdje će cijeli dan moći razgledati izložbu svega onoga što se može primijeniti od obnovljivih izvora energije i mjera energetske učinkovitosti.

Također je rekao kako Grad Zagreb već drugu godinu provodi natječaj za subvencioniranje troškova građanima. Ove se godine mogu javiti do 31. svibnja, a Grad Zagreb bespovratno sufinancira do 40 posto investicije, a maksimalno do 12.000 kuna iznosa sugrađanima za ugradnju solarnih kolektora za pripremu potrošne tople vode i grijanje, za fotonaponske sustave i za sustave uređaja na biomasu (pelete i pirolitički proces izgaranja).

Danas je u sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna svoja vrata za posjetitelje otvorila i tvrtka "Petrokov", koja na svom krovu dovršava najveću fotonaponsku elektranu u gradu od oko 400 kW.
Vijesti