Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Stručni seminar Obrtničke komore Zagreb i Otvorena vrata FER-a

Drugog dana Zagrebačkog energetskog tjedana, 14. svibnja 2013., u svim osnovnim školama Grada Zagreba održan je sat nastave učenicima prvih razreda, stručni seminar u  Obrtničkoj komori Zagreb te Dani otvorenih vrata FER-a.
1/3

Drugog dana Zagrebačkog energetskog tjedana u svim osnovnim školama Grada Zagreba održan je sat nastave učenicima prvih razreda na temu „Pričaj mi o energiji“ u sklopu kojih su nastavnici uz korištenje slikovnice i edukativne igrice informirali učenike o potrebi i načinu uštede energije, energetske učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Učenici su predstavili svoje kreativne ideje, aktivnosti, crteže i sastave u kojima su pokazali svoja razmišljanja kako treba racionalno koristiti i štedjeti energiju i zaštiti okoliš.


Obrtnička komora Zagreb, u suradnji sa Udruženjem obrtnika Grada Zagreba i Obrtničkim učilištem je u svojim prostorijama organizirala seminar „Energetska učinkovitost – značajni faktor u razvoju obrtništva i malog poduzetništva“ za svoje članove i ostale zainteresirane obrtnike i poduzetnike. Glavni cilj seminara bio je upoznavanje obrtnika i malih poduzetnika s novim prilikama za razvitak svojih djelatnosti na brzorastućem tržištu energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, ne samo na razini Grada Zagreba već i čitave Hrvatske. Na seminaru je sudjelovao i predstavnik Grada Zagreba, Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj g. Danijel Matić s prezentacijom na temu "Subvencioniranje troškova nabave i ugradnje sustava OIE na području Grada Zagreba".


Na Tribini Grada Zagreba tvrtka „Autocentar Kutina“ predstavila je načine ugradnje LPG plinskog uređaja u dizel motore. Zbog svojih svojstava i prednosti LPG se sve više afirmira kao jedno od vodećih alternativnih goriva današnjice. Ukapljeni naftni plin ima vrlo nizak stupanj zagađenja okoline u odnosu na druga goriva slične ogrjevne moći i to ga čini poželjnim energentom. Također, na Tribini je tvrtka "Vivo Somnia d.o.o." prezentirala prednosti korištenja energije vjetra, načine kako vjetroelektrane pomažu ekonomiji, povećanju zaposlenosti te su predstavili i zanimljive informacije o velikim vjetroelektranama i malim vjetroagregatima.


Fakultet elektrotehnike i računarstva otvorio je svoja vrata za stručne posjete grupa učenika, studenata, stručnih udruga i građana. Posjetiteljima su se prezentirale teme vezane uz mjerenje potrošnje energije i vode u zgradama, utjecaj distribuiranih – obnovljivih izvora na kvalitetu napona, okrugli stol na temu energetske učinkovitosti u Hrvatskoj te posjete nekim laboratorijima i izložbi slika „Energetičari umjetnici“. Predavanja su održali predstavnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, HEP ESCO-a, studentske udruge SUPEUS itd. Posebno zanimljivo bilo je u laboratoriju za visoki napon ZVNE i laboratoriju za sustave obnovljivih izvora energije – LARES u kojima su posjetitelji mogli vidjeti novo instaliranu foto-naponsku elektranu na krovu zgrade FER-a te vjetrenjaču male snage na kojoj se provode laboratorijska ispitivanja i laboratorijske vježbe.

 

Vijesti