Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Na Zagreb Connectu proglašeni najbolji Startup Factory timovi

1/4
U Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma jučer je održana peta po redu Zagreb Connect Startup konferencija koja je donijela brojna predavanja, panele i govore najvećih stručnjaka startup industrije, priliku za networking te uvid u najnovije trendove na tržištu! Pred više od 400 startup entuzijasta, najpoznatija imena svjetskih i hrvatskih startup stručnjaka sudjelovala su na panel raspravama o globalnom širenju startupova i budućim tehnologijama, a ključne govore održali su Motti Peer, Roberto Kutić i Jeffrey Becker. U Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER-u) 17 timova kroz intenzivnu edukaciju i vodstvo vrhunskih mentora te poticajnu ZICER-ovu infrastrukturu dva mjeseca su razvijali svoje inovativne visokotehnološke ideje kako bi u završnom dijelu današnje konferenciji ušli u borbu za bogati novčani fond od ukupno 860.000,00 kuna.

Zagreb Connect svečano je otvorila zamjenica gradonačelnika Zagreba dr. sc. Olivera Majić objasnivši kako je upravo Grad Zagreb osigurao potrebnu infrastrukturu i značajan dio financijskih sredstava: "Sretna sam što smo se okupili s raznih strana svijeta u ovako velikom  broju – studenti, startup poduzetnici, gospodarstvenici, investitori, predstavnici institucija, eksperti iz raznih područja ovdje na Zagreb Connectu, na događaju koji već tradicionalno organiziramo početkom Adventa kako bi razmjenjivali iskustva, ideje i prakse iz područja startup poduzetništva i novih tehnologija. Poslovni rezultati uvijek dolaze kao kruna predanom radu i uloženom trudu. Cilj nam je zadržati naše mlade, obrazovane ljude ovdje u našoj zemlji, u našem Zagrebu. Kroz brojne proaktivne mjere koje u Zagrebu provodimo, bliže smo postavljenome cilju. Planovi Grada Zagreba za daljnji razvoj su brojni. Treću generaciju intenzivnog Startup Factory predakceleracijskog programa s današnjim danom privodimo kraju. Uskoro ćemo ih imati priliku upoznati, a najbolji od njih osvojit će potporu iz fonda od 860.000 kn.“

U uvodnom govoru Frane Šesnić, direktor Zagrebačkog inovacijskog centra istaknuo je: „Prije pet godina kada smo krenuli sa Zagreb Connectom te dodatno kada smo prije tri godine pokrenuli naš Startup Factory predakceleracijski program, Zagreb smo označili kao važnu startup točku na karti Europe. Ustrajno dajemo sve od sebe kako bi programima i projektima koje provodimo pomogli startupovima u ostvarenju njihovih ciljeva. Ponosan sam na dosadašnje generacije Startup Factory programa. Ova nova generacija, koja će nam se danas predstaviti i boriti za bespovratna novčana sredstva od 860.000 kuna,  budi velike nade. Napredak koji su postigli u proteklih osam tjedana, koliko je trajao njihovo sudjelovanje u našem predakceleracijskom programu – je ogroman. S nestrpljenjem iščekujemo njihov izlazak na pozornicu gdje će kroz pitch svima nama pokazati što su u ovom kratkom no intenzivnom razdoblju razvili“.

Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, izjavila je:  „Peti po redu Zagreb Connect je najbolje organiziran do sada! Svake godine uvedemo nešto novo. U fokusu Zagreb Connecta 2018. su preseed investicije i ulaganja u ranim razvojnim fazama startupova, iskustva domaćih startupova koji su uspješno svoje proizvode plasirali na međunarodna tržišta i tehnologije budućnosti. Koncipirali smo ga na način da su svi startupovi koji se danas predstavljaju prošli Startup Factory  - znači 8 intenzivnih modula gdje su mnogo toga naučili, a kruna toga je predstavljanje njihovog proizvoda danas i nagrada o kojoj će odlučivati međunarodni žiri. Veliki je to doprinos razvoju zagrebačke startup scene i to nam u konačnici i jest cilj u smislu organiziranja ove konferencije i svega onoga što radimo u Gradu Zagrebu“.

Nakon što su se svih 17 timova predstavili pred stručnim žirijem i ostalim sudionicima, proglašeno je pet najboljih Startup Factory timova: OmoLab, Wingo, Stratowave, MAKABI i Zebra Cross – koji su osvojili po 160.000 kn bespovratnih sredstava.
  • MAKABI uvodi novi pristup u procesu prehrane i zaštite bilja primjenom pametnih mikrokapsula tijekom ekološke proizvodnje hrane i drugih poljoprivrednih proizvoda. Primjenom mikrokapsula ispunjenih bioaktivnim tvarima smanjit će se korištenje agrokemikalija (mineralna gnojiva, pesticidi, insekticidi) štetnih za zdravlje ljudi, bilja ili životinja i unaprijediti proizvodnja zdrave i funkcionalne hrane.
  • OmoLab je laboratorij za vizualnu komunikaciju koji okuplja stručnjake iz različitih područja okupljenih s ciljem razvoja vizualnih komunikacijskih alata za one koji vide svijet drugačijim očima. Ovi alati uključuju OmoType, obitelj fontova oblikovanih za osobe s disleksijom i drugim poteškoćama čitanja te mobilnu aplikaciju OmoReader koja optimizira upotrebu OmoType pisma.
  • Stratowave izrađuje rješenja bežičnih telekomunikacija na velike udaljenosti za komercijalne sustave bespilotnih letjelica. Ona omogućavaju prijenos velikih količina podataka u stvarnom vremenu iz zraka u centre za obradu, uključujući i područja slabe pokrivenosti signalom.
  • Wingo je stol s integriranim grijanjem pogodan za terase kafića, restorana i domova tijekom zimske sezone. Dok uz vrhunski dizajn, ugrijani oko stola uživate u društvu, Wingo stol štedi energiju i čuva okoliš.
  • Zebra Cross je pametno rješenje za sigurniji promet uz sigurnije i pametne pješačke prijelaze. U uvjetima loše vidljivosti Zebra Cross upozorava vozače te ističe pješake na prometnici.

Najboljim pitchom Zagreb Connecta, koji je nagrađen iznosom od 60.000 kn, proglašen je Silver Monitor - pametna narukvica i softwerska platforma za praćenje zdravlja starijih pacijenata.

Nagrade pobjednicima uručio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić: „Čestitam svim startupovima koji su se natjecali, a posebno hvala direktoru ZICER-a Frani Šesniću. Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, odradila je težak dio posla, a ja sam stigao kad je najvažnije u pitanju – proglašenje pobjednika i rješavanje financija. Grad Zagreb ima viziju i zna da su ovi mladi ljudi budućnost Zagreba i budućnost Hrvatske. Poslovni rezultati uvijek dolaze kao kruna predanom radu i uloženom trudu. Ovdje smo stvorili novi prostor za inovativne poduzetnike, centar koji povezuje Zagreb s internacionalnim tržišnim potencijalima te otvorili nove tržišne niše.“

Startup Factory je prvi javno financirani predakceleracijski program na području Zagreba i šire koji su prije tri godine pokrenuli Grad Zagreb i ZICER s ciljem osnaživanja ekosustava za razvoj startup poduzetništva. Program pomaže startupovima u fazi razvoja inovativnih proizvoda te širenja poslovanja na postojeća i nova tržišta, pružajući intenzivnu edukacijsku, mentorsku, promocijsku, infrastrukturnu, a najboljim timovima i financijsku podršku. Zagreb Connect je konferencija čiji su ciljevi pružanje podrške mladim poduzetnicima u razvoju njihovih poslovnih ideja, daljnji razvoj zagrebačkog poduzetničkog ekosustava i stvaranje boljih uvjeta za startup tvrtke na području grada Zagreba i šire.
Vijesti