Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

ZAVRŠENA ENERGETSKA OBNOVA ZGRADE DOMA ZA STARIJE OSOBE TREŠNJEVKA

Primjenom mjera energetske učinkovitosti na zgradi Doma za starije osobe Trešnjevka smanjila se je energetska potrošnja za 650,00 MWh godišnje (76%), smanjene su emisije CO2 za 195,00 t/godišnje te je po svojim karakteristikama zgrada u energetskom razredu B
1/6


Dana 13. svibnja 2020. održala se konferencija za medije povodom završetka energetske obnove zgrade Doma za starije osobe Trešnjevka na kojoj su sudjelovali ravnateljica Doma Tatjana Brozić Perić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Melita Borić i voditeljica projekta Đurđica Veselin.

Dom za starije osobe Trešnjevka pruža usluge na dvije lokacije gdje se skrbi o osobama starije životne dobi i brine o njihovom poboljšanju kvalitete života. U domu su smještene 622 osobe, od čega je 347 osoba djelomično ili potpuno funkcionalno ovisno. „Ovaj vrijedan projekt uspješno je dovršen u suradnji sa gradskim uredima. Značajno su nam smanjeni energetski troškovi, a korisnici su već ove zime osjetili poboljšanja u svim našim prostorijama“, izjavila je ravnateljica Brozić Perić te dodala kako su krenuli i u dodatne renovacije, poput obnove kuhinje, koje će zaokružiti proces modernizacije Doma.

Projekt energetske obnove zgrade trajao je od kolovoza 2018. do kraja veljače 2020. Vrijednost projekta je 6.615.000,00 kuna, od čega udio dodijeljenih bespovratnih sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 3.014.000,00 kuna. Zgrada Doma izgrađena je 1936. te je dograđivana i završena 1956., a imala je i značajne gubitke toplinske energije. „Građevinsko-obrtnički radovi obuhvatili su izvedbu toplinske izolacije vanjske ovojnice zgrade, ranih krovova i negrijanog tavana, kao i zamjenu dotrajale stolarije novom PVC stolarijom. Strojarski radovi su obuhvatili postavu termostatskih radijatorskih ventila, a elektrotehnički zamjenu neučinkovite rasvjete, rekonstrukciju gromobranske mreže i ugradnju sustava za daljinsko očitavanje potrošnje energenata.“, rekla je voditeljica projekta Đurđica Veselin.

Primjenom mjera energetske učinkovitosti na zgradi Doma za starije osobe Trešnjevka smanjila se je energetska potrošnja za 650,00 MWh godišnje (76%), smanjene su emisije CO2 za 195,00 t/godišnje te je po svojim karakteristikama zgrada u energetskom razredu B. Sa provedenim mjerama, zbog smanjenih troškova za energente i održavanje zgrade može se postići financijska ušteda od 450.000,00 kuna godišnje.

Grad Zagreb provodi program energetske obnove od 2015. vrijedan 805 milijuna kuna, u koji su uključene 134 zgrade različitih javnih namjena u vlasništvu Grada Zagreba. S realizacijom cjelokupnog programa planiraju se ostvariti uštede toplinske energije od 36.174 MWh/godišnje i smanjiti emisije CO2 od 10.335 t/godišnje te proizvesti energije iz fotonaponskih sustava od 1.500 MWh/godišnje.

 „Do sada su završene energetske obnove na 52 zgrade u što je investirano oko 202 milijuna kuna. U okviru programa uključeno je pet domova za starije osobe. Od toga tri su doma završena, za jedan je u tijeku javna nabava za radove. Za preostali dom tražimo otvaranje novih mogućnosti za povlačenje EU sredstava za energetsku obnovu ili neki drugi povoljan model financiranja“, naglasila je pomoćnica pročelnice Melita Borić.

Projekt energetske obnove Doma za starije i nemoćne osobe Trešnjevka proveo se je prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. - 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt je sufinanciran i proveden u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Vijesti