Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Seminar HKIS i HKIE "Energetika u razvoju Republike Hrvatske"

U organizaciji Hrvatske komore inženjera strojarstva i Hrvatske komore inženjera elektrotehnike održan je seminar "Energetika u razvoju Republike Hrvatske". 

U sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna 2013, u četvrtak, 16. svibnja, održan je seminar "Energetika u razvoju Republike Hrvatske" u organizaciji Hrvatske komore inženjera strojarstva i Hrvatske komore inženjera elektrotehnike. Na seminaru su prezentirane najnovije tehnologije te predstavljeni projekti koji su već provedeni ili se namjeravaju provesti u Hrvatskoj. Seminar je uključivao prezentacije na teme usklađivanja energetike s energetskom politikom EU, opskrbe energentima, gospodarskog i industrijskog razvoja, zaštite okoliša i smanjenja emisija stakleničkih plinova.


Seminar je otvorio g. Miroslav Krepel s temom Elektroenergetska postrojenja i zaštita okoliša. U svom predavanju se dotaknuo tema zaštite od visokog napona, požarne zaštite, zaštite od buke, zaštite od kemijskog onečišćenja te pojasnio na što je potrebno paziti prilikom projektiranja i konstruiranja elektroenergetskih postrojenja.


G. Goran Herceg održao je predavanje na temu Primjena obnovljivih izvora energije na hotelu Amabilis u Selcu. U predavanju je predstavio kompleksan sustav koji je izveden u hotelu, a sastoji se od sustava solarnih kolektora, dizalica topline na zrak, iskorištavanja otpadne energije iz klimatizacijskog sustava i ventilacijskog rekuperatora zraka.


U drugom dijelu seminara, g. Silvano Sušilović održao je predavanje u kojem je istaknuo važne točke kojih se potrebno dotaknuti prilikom planiranja investicije u termotehnički sustav. Također je spomenuo i visoke uštede energije u pogonu zgrade Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.


G. Aco Šikanić, prezentirao je pripremu gradnje nove vjetroelektrane Zelengrad kod Obrovca, objasnivši postupak ishođenja dozvola kao i tehnička karakteristike sustava vjetroelektrane. G. Mijo Zglavnik, održao je prezentaciju na temu Obnovljivi izvori energije moda ili potreba? kojom je istaknuo važnost obnovljivih izvora energije.


G. Davor Škrlec prezentirao je temu "Električna vozila za energetski učinkovitiji Zagreb na karti EU" . U svojoj je prezentaciji analizirao trenutno stanje i mogućnosti za energetski učinkovit promet.


U nastavku je g. Živko Ilijevski održao predavanje na temu analize efikasnosti termoelektrana na biomasu posluživši se primjerom buduće TE Koprivnički Ivanec snage 20 MW. Seminar je završio prezentacijom g. Marija Maltara, pod nazivom Termouljne kotlovnice na biomasu u Hrvatskoj kojom je analizirao prednosti I nedostatke takvih elektrana i na primjerima objasnio njihove sastavne dijelove.


Kroz prezentacije je prikazano na koji način inženjerska struka doprinosi razvojnoj politici Republike Hrvatske. Seminar "Energetika u razvoju Republike Hrvatske" na zanimljiv je i razumljiv način predstavio kompleksne teme povezane s energetikom te predstavio postojeće i projekte u provedbi.

Vijesti