Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Treći sastanak partnera i stručna ekskurzija u sklopu projekta E2STORMED

Od 10.- 11. listopada 2013. u Pisi (Italija) održan je treći sastanak partnera uključenih u projekt E2STORMED.
1/3

Od 10.- 11. listopada 2013. u Pisi (Italija) održan je treći sastanak partnera uključenih u projekt E2STORMED - Improvement of energy efficiency in the water cycle by the use of innovative storm water management in smart Mediterranean cities. Projekt je sufinanciran od strane EU programa Mediteran, a na njemu sudjeluje 9 partnera iz Španjolske, Hrvatske, Italije, Velike Britanije, Crne Gore, Grčke i Malte. Koordinator projekta je Polytechnic University iz Valencije. Grad Zagreb su predstavljali djelatnici Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Drago Vasilj i Kristina Ercegovac.


Prvog dana, nakon pozdravne riječi zamjenika gradonačelnika grada Pise, paralelno su održana dva sastanka - sastanak Upravljačkog odbora projekta E2STORMED (Steering Comittee) na kojem je prisustvovao Drago Vasilj te sastanak Pilot grupe projekta ne kojem je prisustvovala Kristina Ercegovac.

Na sastanku Upravljačkog odbora projekta E2STORMED usvojeni su zaključci s drugog sastanka Upravljačkog odbora održanog u Cetinju, a zatim je uslijedilo usuglašavanje oko nadolazećih rokova za naredne projektne aktivnosti. Analiziran je komunikacijski plan za elektronsku e-mail komunikaciju između partnera. U nastavku su predložena tri odgovarajuća datuma za sljedeće Otvorene dane koji se trebaju održati u gradu partneru Hersonissos, od kojih će jedan od njih biti naknadno usvojen. Voditelj radnog paketa komunikacije i diseminacije je detaljno predstavio web stranicu (www.e2stormed.eu) te promotivne materijale projekta.

Na sastanku Pilot grupe projekta ponovili su se zaključci s drugog sastanka Pilot grupe u Cetinju. Nakon toga prezentiran je generalni pregled daljnjih ciljeva i rokova zadanih aktivnosti u sklopu projekta. Koordinatorica Pilot grupe projekta Sara Perales (općina Benaguasil) i predstavnik Tehničkog veleučilišta iz Valencije Adrian Morales Torres održali su prezentacije o koracima za stvaranje alata za donošenje odluka (Decision Support Tools-DST) i aplikacijama potrebnim za implementaciju održivog sustava za odvodnju oborinskih voda. Predstavljen je primjer dobre prakse grada Benaguasil u kojem se na zgradi gradske uprave kao pilot područje planira postaviti zeleni krov kao rješenje ponovnog iskorištavanja oborinskih voda i uštede energije. Predstavnik svakog grada održao je 10-minutnu prezentaciju o prednostima i problemima upravljanja vodama u svom gradu, potencijalom pilot području te o mogućnosti izgradnje održivog sustava za odvodnju oborinskih voda na odabranom pilot području. Sastanak Pilot grupe projekta završen je definiranjem novih zadataka Pilot grupe svakog grada koji sudjeluje u projektu. Nakon sastanaka slijedio je obilazak sustava za obranu od poplava grada Pise.

Posljednji dan sastanka održan je trening za tehnički kadar grada Pise pod vodstvom Tehničkog sveučilišta iz Valencije (IT) i Abertay Dundee Sveučilišta (UK). Održana je prezentacija o urbanom planiranju i implementaciji održivih sustava odvodnje u urbanom području. Sastanak je završen pregledom glavnih zaključaka sa sastanka Upravljačkog odbora projekta i sastanka Pilot grupe projekta.

Više informacija o projektu E2STORMED možete pronaći na www.e2stormed.eu.

 

 

 
Vijesti