Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Održana konferencija „Smart Cities Event”

1/8
Odjel za međunarodnu trgovinu Ujedinjenog Kraljevstva organizirao je konferenciju Smart Cities Event u sklopu projekta Smart Cities Project for Central Europe u obliku niza jednosatnih online izlaganja na sedam različitih tema: skladištenje energije, skupljanje i korištenje podataka, umjetna inteligencija, dronovi, prenamjena autobusa, električni i hibridni autobusi te“zelena” promotivna događanja.

Konferencija se održala u periodu od 24. – 26. studenoga 2020., putem MS Microsoft Teams platforme u sklopu projekta Smart Cities Project for Central Europe.
 
Konferenciju je otvorio Ljupsco Mihailovszki, pozdravivši zainteresirane sudionike te ukratko predstavivši sadržaj konferencije koja se umnogome oslanja na anketu provedenu u svrhu otkrivanja prioriteta europskih gradova vezano uz mobilnost, tehnologiju i pametne gradove koja je provedena u suradnji s 42 grada iz devet europskih država: Slovačka, Rumunjska, Bugarska, Srbija, Republika Češka, Poljska, Mađarska, Hrvarska te Bosna i Hercegovina.
 
U nastavku se sudionicima obratio  Andrew Dalgliesh, britanski veleposlanik u Hrvatskoj te istaknuo da su brze promjene kroz koje svijet prolazi te velik utjecaj čovjeka na okoliš bitne činjenice za budući razvoj te predstavljaju izazov na koji je moguće odgovoriti samo zajednički. Također je napomenuo razmjenu iskustava i dobru suradnju kao ključne korake za rješavanje velikih izazova. Richard Burn, povjerenik za trgovinu Njezinog Visočanstva, izdvojio je tehnologiju i čisti rast kao dva područja u kojima je Britanija stekla status svjetskog lidera te naveo koncept pametnih gradova kao put prema održivoj budućnosti, spomenuvši kao primjer Kinu koja ubrzano radi na razvoju pametnih gradova. Michelle Dee ukratko je predstavila UKEF te također navela čisti rast kao važan dio razvoja pametnih gradova. Uvodno izlaganje zaključio je Nathan Pierce, voditelj Smart London Team-a, predstavivši projekt Sharing Cities te Smart London Together strategiju donesenu 2017. Posebno je napomenuo važnost uključivanja građana u proces stvaranja pametnog grada, posebno vezano uz obnovu zgrada kao važan čimbenik uštede energije.

Prvi dan konferencije uključivao je i izlaganja vezano uz čisti javni prijevoz kao održivu alternativu za smanjenje čovjekova negativnog utjecaja na okoliš te obnovu voznog parka javnih prijevoznika.

Drugi dan konferencije započeo je izlaganjem na temu električnih punionica te mogućnosti koje one predstavljaju. U nastavku je održano izlaganje na temu pametne infrastrukture te je predstavljen velik broj rješenja od kojih se mnoga već koriste u svkodnevnom životu, dok su druga tek u razvoju. Tijekom ovog izlaganja, britanske tvrtke predstavile su svoja pametna rješenja u područjima pametne ulične rasvjete, praćenja kvalitete zraka te uključivanja građana u život zajednice i urbano planiranje grada.

Završni dan konferencije uključivao je izlaganja na temu čistog prijevoza, pametnog parkiranja, cyber sigurnosti te obrade podataka i korištenja umjetne inteligencije u službi razvoja pametnih gradova.
Vijesti