Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Osnovnoj školi Dobriše Cesarića energetskom obnovom smanjeni troškovi za grijanja za 82%

Danas 21. listopada 2021. održala se konferencija za medije povodom završetka energetske obnove zgrade Osnovne škole Dobriše Cesarića na kojoj su sudjelovale ravnateljica škole Gordana Fileš, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Melita Borić i voditeljica projekta Andrea Sili-Bosner.
1/5
Projekt energetske obnove zgrade Osnovne škole Dobriše Cesarića provodi se prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. - 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se sufinancira i provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Osnovna škola Dobriše Cesarića otvorena je 1964. godine, pohađa ju 358 učenika i zapošljava 46 djelatnika. „Energetska obnova nije dopunila samo cjelokupni prostor škole, već je dopunila i naselje u kojem se nalazimo. Učenicima, djelatnicima i svim posjetiteljima poboljšanja su donijela kvalitetniji boravak u zgradi. Već se primjećuju  pozitivni učinci – u zgradi je toplije i ugodnije, a obnovom su zadovoljni i roditelji. Zahvaljujem se Gradu Zagrebu i svima koji su radili na projektu na realizaciji“, rekla je ravnateljica Fileš.
„Grad Zagreb provodi projekte energetske obnove za 134 zgrade javne namjene koji imaju za cilj uštede energije i emisije CO2 za više od 50%. Ukupna grijana površina zgrada obuhvaćenih Programom energetske obnove iznosi 463.000 m2 što je značajna brojka koja povlači za sobom veliku sveobuhvatnu energetsku obnovu. Sveukupna investicija iznosi 805 milijuna kuna koji uključuju proračunska sredstva, bespovratna sredstva EU fondova i povoljna kreditna sredstva. Do sada je ugovoreno sufinanciranje iz nacionalnih i EU fondova za 45 zgrada u iznosu od 162 milijuna kuna“, rekla je pomoćnica pročelnice Borić.  Do sada je uspješno završena energetska obnova za 70 zgrada, a za još 10 zgrada su radovi na energetskoj obnovi u tijeku. 
Projekt se provodio od travnja 2019. do listopada 2021. u vrijednosti od 11.473.990,35 kn, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u  iznosu od  4.324.642,55 kn. „Ova šezdeset godina stara zgrada bila je u jako lošem stanju na početku obnove te je energetskim pregledom bila svrstana u energetski razred G. Tako smo odmah pristupili radovima na toplinskoj izolaciji vanjske ovojnice zgrade – zidova, stropova, krovova i zamjene dotrajale stolarije. Ponovno je izveden originalni ravni krov zgrade na kojem smo postavili fotonaponsku elektranu“, kazala je voditeljica projekta Sili-Bosner.
Provedenom energetskom obnovom, znatno su poboljšane  energetske karakteristike zgrade te je zgrada u energetskom razredu A. 
Provedenim mjerama energetske učinkovitosti smanjila se je potreba za toplinskom energijom za 82%, te su smanjene emisije CO2 za 86%. Ovaj projekt korisnicima zgrade je osigurao kvalitetan prostor za rad u skladu s njegovom namjenom, a učenicima i djelatnicima sigurnije i ugodnije uvjete za boravak.
 
 
 

 
Vijesti