Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Završena energetska obnova još jednog odjela psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“

1/3
U četvrtak 29. listopada 2020. održala se završna konferencija za medije povodom energetske obnove zgrade Psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“, Objekta 2 – Odjel II na kojoj su sudjelovali zamjenik ravnatelja Psihijatrijske bolnice doc. prim. dr. sc. Vladimir Grošić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Melita Borić i voditeljica projekta i voditeljica projekta Đurđica Veselin. 

Psihijatrijska bolnica zdravstvena je ustanova za stacionarno akutno i produženo te ambulantno i liječenje u dnevnoj bolnici kao i psihosocijalnu rehabilitaciju, osnovana 1932. godine. „Ovaj projekt uvelike pridonosi podizanju razine naših usluga. Ono što nas raduje su reakcije samih korisnika ovih objekata koji su prvi osjetili benefite energetske obnove. Iznimno nam je važna atmosfera i ugodnost boravka te rada s našim pacijentima, koja je ovom obnovom značajno poboljšana. Zadovoljstvo samih korisnika i djelatnika od početka korištenja novih prostorija govori samo za sebe, te se radujemo obnovi i preostalih zgrada čime ćemo zaokružiti cjelinu i dodatno profesionalizirati uslugu koju pružamo“, istaknuo je zamjenik ravnatelja Grošić.
 
Projekt energetske obnove se realizira sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. sklopljenom s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i provode u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, sufinanciranog sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 
 
Grad Zagreb ulaže značajna sredstva u energetsku obnovu zgrada javne namjene u svom vlasništvu. „U program su uključene 134 zgrade za koje je predviđeno 805 milijuna kuna. Za sada je obnovljeno 59 zgrada vrijednosti 217 milijuna kuna, a radovi se odvijaju u njih još 18 u što se ulaže dodatnih 150 milijuna kuna. S obzirom na veliku investiciju, za zatvaranje  financijske konstrukcije, iznimno su nam pomogli EU fondovi i povoljni ESIF krediti“, naglasila je pomoćnica pročelnice Melite Borić istaknuvši da je i za preostale zgrade iz Programa spremna dokumentacija za prijavu na slijedeće pozive nadležnih institucija za sufinanciranje projekata energetske obnove zgrada javne namjene.
 
Zgrade Psihijatrijske bolnice su redovno održavane ali imaju značajne gubitke topline te po svojim energetskim karakteristikama pripadaju energetskom razredu „G“. „Vrijednost projekta iznosi 2.382.350,15 kn, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 600.836,26 kn.  Radovi su uključivali toplinsku izolaciju vanjskih zidova i podnožja, zamjenu prozora i vanjskih vrata grijanih prostora novom PVC stolarijom te uklanjanje postojećeg krovišta i izvedbu novih slojeva s izolacijom. Od strojarskih radova rekonstruirana je toplinska podstanica, ugrađeni su termostati i rekuperatori za ventilaciju te je izvedeno balansiranje grijanja. Za sve su izvedene elektroinstalacije te je ugrađen sustav daljinskog očitanja potrošnje energenata“, rekla je voditeljica projekta Veselin.
 
Provedbom mjera energetske učinkovitosti smanjila se je energetska potrošnja za 75,8%, odnosno za 71,504 kWh godišnje te smanjile emisije CO2 za 18,9 tona na godišnjoj razini (48,04%). Sa provedbom planiranih energetskih mjera zgrade postigao se energetski razred „B“ te su se stvorili bolji uvjeti za rad zdravstvenih djelatnika, te je osigurano ugodnije iskustvo boravka za pacijente i korisnike.
Vijesti