Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Stručni skup studenata Sveučilišta u Zagrebu

Prvog dana Zagrebačkog energetskog tjedna u Starogradskoj vijećnici, 12. svibnja 2014. održan je stručni skup čiji je cilj potaknuti mlade naraštaje na promišljanje, ali i sudjelovanje u promicanju i provedbi energetski učinkovitih koncepata i projekata iz svih tehničkih struka.
1/22

Stručni skup fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom: „MI IMAMO RJEŠENJA: VIZIJE NOVIH GENERACIJA ZA ZELENI RAZVOJ“ označio je početak 5. Zagrebačkog energetskog tjedna. Prvog dana Zagrebačkog energetskog tjedna u Starogradskoj vijećnici, 12. svibnja 2014. održan je stručni skup čiji je cilj potaknuti mlade naraštaje na promišljanje, ali i sudjelovanje u promicanju i provedbi energetski učinkovitih koncepata i projekata iz svih tehničkih struka.


U uvodnom dijelu prisutnima su se obratili gđa. Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica predsjednika Skupštine Grada Zagreba, dekan Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, mr.sc. Boris Koružnjak, te rektor Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Aleksa Bjeliš.


Zamjenica predsjednika Gradske skupštine, Jelena Pavičić Vukičević, istaknula je da je čovječanstvo postalo svjesno činjenice da nije moguće imati zdravo društvo i kvalitetno gospodarstvo u svijetu u kojem, još uvijek, postoji toliko siromaštva i narušavanja održivosti okoliša. Dodala je da razvoj novih zelenih tehnologija, obnovljivih izvora energije, ekološki prihvatljivih goriva uz intenzivan razvoj i primjenu suvremenih informacijskih i komunikacijskih tehnologija otvara velike mogućnosti primjene mjera energetske efikasnosti u svim sektorima društvenog života. Primjenom mjera energetske učinkovitosti omogućit će se ostvarenje naših zajedničkih ciljeva: racionalno gospodarenje energijom, ostvarenje energetskih ušteda, smanjenje emisije stakleničkih plinova i poticanje održivog gospodarskog razvoja. Istaknula je da je održivi razvoj jedan od najvećih izazova čovječanstva u 21. stoljeću te da su mladi bitan sudionik u tom procesu. Vizije mladih i njihova kvalitetna rješenja Grad Zagreb želi maksimalno poduprijeti jer su oni budućnost održivog razvoja. Napomenula je kako se gospodarski razvoj ne treba i ne može zaustaviti, no valja mu promijeniti smjer kako bi postao manje poguban po okoliš i opći društveni razvoj te kako je pretvaranje tih spoznaja u djelo i prijelaz na održive oblike razvoja i načina života izazov današnjeg doba.


Studentima su se obratili Dekan Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, mr.sc. B. Koružnjak, koji je rekao da Arhitektonski fakultet školuje svoje studente tako da podižu energetsku učinkovitost u arhitekturi i građevinarstvu.


Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Aleksa Bjeliš obratio se sa kratkom porukom da su studenti ozbiljno shvatili koncept održivog razvoja, obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša. Napomenuo je današnja mladež puno ozbiljnije shvaća upozorenja o globalnom zatopljenju i nastojanju smanjenja emisije CO2, ta da u tom smjeru nastoji funkcionirati i Sveučilište u Zagrebu.

Na skupu su sudjelovali studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Arhitektonskog, Građevinarskog fakulteta i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su prezentirali svoje znanstvene projekte i radove na temu primjene novih tehnologija na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.


Program stručnog skupa bio je podijeljen u dva tematska dijela. U prvom dijelu skupa studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva prezentirali su svoje znanstvene radove na temu „Smart city“, „Energetski održivo selo“,zatim „Plan razvoja energetskog sektora u Hrvatskoj do 2050“ i „KONCEPT Membrain“ -Projekt samoodržive kuće. Projekt kampusa na Borongaju inspirirao je studente za nastanak projekta za međunarodno natjecanje Solar Decathlon Europe 2014. Koncept nudi kuću koja pretpostavlja ljudski životni ciklus,pa je predviđen širok spektar njene iskoristivosti, od prostora za samce, mladoga bračnoga para bez djece, bračnoga para s djecom, staraca i nakon toga opet mogućnost prilagodbe nekom od prethodnih perioda života. Cijeli sklop promišlja i prostor za rad, odmor, rekreaciju, a kao dodatnu vrijednost predvidjeli smo prostore za proizvodnju hrane. Nakon završetka natjecanja i prezentacije po Hrvatskoj, kuća će biti vraćena na prostor Kampusa. Studentice Građevinskog fakulteta izložile su svoju ideju „Izolacija od prirodnih materijala – zašto ne?“, te su studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje prezentirali svoju ideju „Potrošnja primarne energije u obiteljskoj kući sa sunčanim toplovodnim sustavom i kotlom na biomasu“, te“ Laboratorij za energetska postrojenja Fakulteta strojarstva i brodogradnje: Trigeneracijsko postrojenje na bioplin i biomasu“.


Drugim dijelom stručnog skupa predstavnica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta obratila je pozornost da onečišćenje zraka, globalno zatopljenje, povećanjem udjela stakleničkih plinova, utječe na promjene klime. Svoj rad na temu„Primjena nanotehnologije u superkondenzatorima“ prezentirala je predstavnica Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Te smo imali prilike upoznati se sa radom udruge SUPEUS, Studentska udruga za promicanje energetske učinkovitosti i savjetovanje - „SUPEUS - Studenti za budućnost“.


Ovaj stručni skup omogućio je mladim generacijama da prezentiraju svoje zamisli i vizije za održivi razvoj. Mladi naraštaji svojim znanjem i mogućnostima koje im pruža globalna povezanost putem interneta bolje su informirani o održivom razvoju, obnovljivim izvorima energije i zaštiti okoliša. Važno održavati kontinuitet suradnje da fakultetima Sveučilišta u Zagrebu i više pozornosti posvećivati studentima-mladim nadama. Ipak, sudeći prema predstavljenim radovima, može se reći da Zagreb, kao i cijelu Hrvatsku, očekuje svijetla budućnost.

Vijesti