Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Dječji vrtić "Zapruđe" postao ugodniji i energetski učinkovit

1/7
U utorak 27. listopada 2020. održala se konferencija za medije povodom završetka energetske obnove zgrade Dječjeg vrtića Zapruđe na kojoj su sudjelovale ravnateljica Dječjeg vrtića Zapruđe Danijela Filković, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Melita Borić i voditeljica projekta Andrea Sili-Bosner.

Dječji vrtić ”Zapruđe” započeo je svoj rad kao podružnica Dječjeg Centra ”Novi Zagreb” u rujnu 1968. godine. Danas vrtić ima ukupno tri objekta u kojima su smještene 22 odgojne skupine i 485 djece. „Energetska obnova koja je završila u vrlo kratkom roku, omogućila je bolju kvalitetu života i rada, a time i održivu budućnost novih generacija. Stručnjaci koji su radili na projektu koordinirano su radili na optimalizaciji i učinkovitosti provedbe. Svi izvedeni radovi poboljšali su prostor i doprinijeli dobrobiti krajnjih korisnika – zaposlenika, roditelja i djece. Već ovo ljeto osjetno smo uočili koristi, a energetska obnova osigurava dugoročnost rješenja, veću potresnu sigurnost, održavanje zdravlja korisnika prostora, djece, odgojitelja, zaposlenika te racionalno korištenje resursa i energije što će posljedično doprinijeti na uštedi na svim razinama“, istaknula je ravnateljica Filković.

Projekt energetske obnove zgrade Dječjeg vrtića Zapruđe provodio se prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. - 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se sufinancirao i provodio u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Radovi su se odvijali od travnja do listopada ove godine, a vrijednost projekta je 2.752.702,21 kn, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u  iznosu od  1.106.400,05 kn.

Energetska obnova DV Zapruđe provodi se u okviru Programa energetske obnove zgrada javne namjene u koji su uključene 134 zgrade u vlasništvu Grada Zagreba. Sveukupno je planirana investicija od 805.000.000,00 kn, a izvori financiranja su proračunska sredstava, EU fondovi i povoljna kreditna sredstva. Realizacijom Programa, znatno će se utjecati na smanjenje potrošnje energije za više od 50% u tim zgradama, smanjenje emisije CO2 kao i korištenje obnovljivih izvora energije. Pomoćnica pročelnice Melita Borić rekla je kako su u  program obuhvatili sve namjene koje su u vlasništvu Grada Zagreba i zgrade koje su zahtijevale ulaganja u investicijsko održavanje te pokazivale da su veliki potrošači energije. „Očekivani rezultati su velike uštede u energiji i smanjenje emisija CO2. Vodili smo računa da gdje je to moguće izvršimo zamjenu lož ulja sa čistim energentom te da iskoristimo krovove za korištenje obnovljivih izvora energije u vidu ugradnje fotonaponskih sustava. Ovakvim integriranim pristupom do sada smo obnovili 59 zgrada s ulaganjem od 217 milijuna kuna, a rezultati su već vidljivi u smanjenim troškovima kao i u zadovoljstvu korisnika. Pri realizaciji Programa, itekako su nam važni EU fondovi, kao i povoljni ESIF krediti za zatvaranje vlastitog učešća u financiranju projekata energetske obnove.“, rekla je Borić.

Primjenom mjera energetske učinkovitosti na DV Zapruđe, smanjuje se godišnja potreba za toplinskom energijom za grijanje za 42 MWh (57%) kao i emisije CO2 za 25 t/godišnje (65%), te je sad po svojim karakteristikama zgrada u energetskom razredu B. „Obnova je vrlo brzo izvršena, u roku od šest mjeseci izvedeni su svi radovi pa su tako djeca normalno mogla ući u  ovu obrazovnu godinu u nove prostore. Zgrada je izgrađena prije 51 godinu bez većih ulaganja do danas, te je imala vrlo velike toplinske gubitke. Radovima je izvedena toplinska izolacija kompletne vanjske ovojnice, zidova i stropova, zamijenjena je dotrajala stolarija novom aluminijskom bravarijom, zamijenjen je stari pokrov od šindre, a rekonstruirana je i kotlovnica u kojoj je ugrađena nova oprema“, istaknula je voditeljica projekta Sili-Bosner.

U daljnjem razdoblju, sadašnji i budući korisnici dobili su ugodniji i kvalitetniji prostor za rad i boravak, a susjedi atraktivnije okruženje zbog lijepog i zanimljivog novog izgleda dječjeg vrtića.
Vijesti