Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Peti sastanak partnera projekta „URBAN LEARNING“

U organizaciji koordinatora projekta TINA Viena i Grada Varšave, održan je peti sastanak partnera projekta URBAN LEARNING. 
1/8
U organizaciji koordinatora projekta TINA Viena i Grada Varšave, održan je peti sastanak partnera projekta URBAN LEARNING uz studijski posjet novom kompleksu za pročišćavanje otpadnih voda „Czajka“ i spremištima autobusa na prirodni plin i električnu energiju . Na sastanku je u ime Grada Zagreba, Gradskog Ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj sudjelovala Sanja Malnar Neralić, viša stručna savjetnica pročelnika i Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba, Nives Mornar, savjetnica ravnatelja.

Prvog dana posjeta, 23. listopada 2016., domaćini sastanka, predstavnici Grada Varšave proveli su partnere projekta kroz centar grada kako bi ih upoznali s organizacijom funkcioniranja grada u  urbanom, energetskom i prometnom smislu. Nakon toga održan je studijski posjet novom kompleksu za pročišćavanje otpadnih voda „Czajka“, sufinanciranom od strane Europske unije. Prikazane su nove tehnološke mogućnosti i postupci u procesu pročišćavanja otpadnih voda.

Drugoga dana, 24. listopada 2016., u prijepodnevnom dijelu, gradovi partneri ukratko su informirali o situaciji i postignućima od zadnjeg sastanka partnera održanom u lipnju 2016. u Stockholmu. Nastavljena je rasprava o radnom paketu WP2–Inovativne tehničke mogućnosti (trenutni status WP2, rasprava i informacije vezana za studijska putovanja). Nadalje raspravljano je o WP3–Analiziranje instrumenata i alata (trenutni status WP3, rasprava o instrumentima i alatima i primjerima dobrih praksi). Koordinator projekta TINA Vienna informirao je o aktivnostima vezanom za izradu i predaju periodičkog  izvješća EK. U poslijepodnevnom dijelu sastanka održan je posjet na dvije lokacije, spremištima autobusa na prirodni plin i električnu energiju. Ovom prilikom prikazan je vozni i park te  načini punjenja spomenutih autobusa kao i načini pohrane energije (spremnici za prirodni plin i baterije za električnu energiju). Na lokaciji spremišta autobusa na električnu energiju partneri projekta su imali priliku vidjeti i primjer energetski učinkovite obnove zgrade za servis i zamjenu guma autobusa.

Zadnjeg dana sastanka, 25. listopada 2016. raspravljano je o radnom paketu WP4–Inovativne upravljačke mogućnosti za integrirano urbano energetsko planiranje (trenutni status WP4, rasprava o nadogradnjama upravljačkih procesa u procesima urbanog energetskog planiranja, blueprints i slijedeći koraci). Nadalje predstavnici Grada Zagreba,koji je ujedno i koordinator radnog paketa WP5, ukratko su informirali o postojećoj situaciji i aktivnostima provedenim nakon zadnjeg sastanka u Stockholmu,  nadalje su iznijeli svoje prijedloge vezane za pripremu WP5–Modeli/Elementi za replikaciju.
Grad Zagreb, kao jedan od partnera, sudjeluje u projektu „URBAN LEARNING“ (Integrative energy planning of urban areas: collective learning for improved governance) u sklopu EU programa HORIZON2020. Koordinator projekta je TINA Vienna Urban Technologies & Strategies GmbH, a osim Grada Zagreba u projektu sudjeluju i gradovi Beč, Varšava, Stockholm, Pariz i Berlin te EIHP (Energetski institut Hrvoje Požar), BEA (Berliner Energiea Gentur Gesellschaft mit Beschrankter Haftung), APC  (Agence Parisienne du Climat Association). Cilj projekta je integrirati energetski učinkovit način urbanog planiranja u gradskim upravnim tijelima. Fokus je stavljen na energetski učinkovito upravljanje i energetski održivo planiranje razvoja novih ili obnove postojećih urbanih područja.
 
Više informacija o projektu možete pronaći na www.urbanlearning.eu. 

         


Vijesti