Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Konferencija „Dvije godine u EU - Kako zatvoriti financijsku konstrukciju projektima financiranim iz EU fondova“

PwC Hrvatska, u suradnji s tjednikom Liderom i uz pokroviteljstvo Europske komisije, 16. lipnja 2015. u Sheraton Zagreb Hotelu organizirala je konferenciju ‘Dvije godine u EU – kako zatvoriti financijsku konstrukciju u projektima financiranima iz fondova EU’.
1/4
PwC Hrvatska, u suradnji s tjednikom Liderom i uz pokroviteljstvo Europske komisije, 16. lipnja 2015. u Sheraton Zagreb Hotelu organizirala je konferenciju ‘Dvije godine u EU – kako zatvoriti financijsku konstrukciju u projektima financiranima iz fondova EU’. Uz fondove EU (ESI) koji su nam na raspolaganju, u praksi se često javlja izazov kako financirati cijeli projekt. Odgovor na ovo pitanje razmatran je na panelima Konferencije a vezan je za četiri ključna, međusobno povezana sektora važna za rast i razvoj Hrvatske: energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, urbani razvoj, istraživanje, razvoj i inovacije, mala i srednja poduzeća u sektorima turizma, proizvodnje i usluga.

Na Konferenciji su uz organizatore PwC Hrvatska (Hrvoje Zgombić, predsjednik Uprave, Marin Hrešić, Country EU Services Leader i Vesna Trnokop Tanta, Head of Public Sector Services, Olivera Del Cont, viši konzultant za EU usluge) i tjednik Lider (Miodrag Šajatović, glavni urednik i Gordana Gelenčer, novinarka) sudjelovali i predstavnici institucija koje sudjeluju u kreiranju politike (Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije RH, Branko Baričević, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj), predstavnici lokalne samouprave (Željko Turk, gradonačelnik grada Zaprešića i predsjednik Udruge gradova, Tomislav Panenić, načelnik općine Tompojevci, Jelena Ricov, pročelnica Ureda za programe i projekte EU Grada Zagreb, Melita Borić, pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba), predstavnici financijskih institucija (Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, Carlos Pinerua, voditelj ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju, Vedrana Jelušić Kašić, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj u Hrvatskoj, Vesna Bukarica, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, Josip Pavković, voditelj Odjela infrastrukture i zaštite okoliša i Josip Grgić, specijalist za EU fondove i financijske instrumente, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Ana Dašić, savjetnica za poslovne odnose/specijalist za EU fondove, Splitska banka – Société Générale d.d.), predstavnik sveučilišta (Saša Drezgić, docent, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci), predstavnici gospodarstva (Tajana Kesić Šapić, voditeljica Sektora za industriju, Hrvatska gospodarska komora, Darko Liović, predsjednik Uprave, HAMAG-BICRO), predstavnica konzultanata (Ivana Ostoić, predsjednica Uprave, IQ Consulting).

Glavne teme rasprave Konferencije bile su: jesmo li iskoristili sve mogućnosti ulaska u EU i što nas čeka, kakva je prilagodba novom zakonodavstvu, koje su strategije osmišljene i kako se uklapamo u tržište EU, kamo treba iskoračiti da bi se osigurao rast te primjeri dobre prakse.

Zaključno sudionici skupa su se složili da se najpozitivniji učinak dviju godina punopravnog članstva Hrvatske u Europskoj uniji vidi na snažnom rastu izvoza, koji polako potiče i pozitivna kretanja drugih ekonomskih indikatora. Naglašena važnost stabilnog zakonodavnog okvira, sagledavanja svih važnih faktora za dobro planiranje te stvaranja povoljne investicijske klime. Uz sredstva koja se traže iz EU fondova treba zatvoriti cijelu financijsku konstrukciju, bilo novcem domaćih banaka bilo međunarodnih financijskih institucija i razvojnih banaka te pritom iskoristiti i druge poticaje. Na kraju je istaknuto da dijalog između svih dionika  na nacionalnoj i lokalnoj razini, financijskih institucija i poduzetništva uz potporu istraživanja, razvoja i inovacija te odgovarajućih programa energetske učinkovitosti otvara mogućnost gospodarskom rastu.
Vijesti