Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Započeo 5. Zagrebački energetski tjedan

Igraonicama u svim dječjim vrtićima Grada Zagreba na temu „Pričajmo o energiji i čuvajmo okoliš“ započeo je jubilarni 5. Zagrebački energetski tjedan.

Igraonicama u svim dječjim vrtićima Grada Zagreba na temu „Pričajmo o energiji i čuvajmo okoliš“ započeo je jubilarni 5. Zagrebački energetski tjedan koji će trajati od 12.-17. svibnja 2014. Najmlađe generacije Grada Zagreba kroz igraonice su učile o energiji i klimi, zašto je ona važna za sve nas i kako svatko od nas, pa i oni najmanji, mogu doprinijeti racionalnom korištenju energije, sprječavanju globalnog zagrijavanja i zaštiti okoliša.

 

OŠ Sesvetska Sela organizirala je predavanja učenika 6. razreda na temu uštede energije i korištenju obnovljivih izvora energije mlađim učenicima škole (polaznicima 3. razreda) kao i djeci dječjeg vrtića Šegrta Hlapića. Osim predavanja, učenici i njihovi profesori predstavili su i izložbu „Svjetla Zagreba“ kojom su prikazali osvjetljavanja Grada Zagreba od plinskih svjetiljki do danas. Osim fotografija, na izložbi su predstavljeni i dječji radovi u okviru projekta „Štednja električne energije“.


U Elektrostrojarskoj obrtničkoj školi Zagreb, u sklopu projekta “Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s promjenjivim potrebama tržišta rada/gospodarstva Energetska učinkovitost – KNX model“ kojeg provode Elektrostrojarska obrtnička škola s partnerima Graditeljskom tehničkom školom Zagreb, Strukovnom školom Sisak i Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, educirani nastavnici i stručni učitelji iz zagrebačkih strukovnih škola održali su predavanja o osnovnom KNX modulu i o energetskoj učinkovitosti za učenike strukovnih škola Grada Zagreba.


Program na Tribini Grada Zagreba započela je Udruga DOOR (Društvo za oblikovanje održivog razvoja) prezentacijom "Prozor u održivo gospodarenje energijom: Primjeri iz Hrvatske" na kojoj je predstavljena zbirka "Održivo gospodarenje energijom - hrvatska praksa za Europu". Zatim je Razvojna agencija Zagreb – TPZ održala prezentaciju od nazivom "Obnovljivi izvori energije i zaštita okoliša u inovativnom poduzetništvu" kojom je predstavila tvrtke iz Tehnološkog parka koje se bave inovativnim poduzetništvom u području obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša te projekt ECOFUNDING čiji je cilj stvoriti cjelovitu platformu financijskih izvora koja će povezati investitore s poduzetnicima (kao još jedna dodatna mogućnost pronalaska izvora financiranja za 'zelene' tvrtke).


Udruga ODRAZ - Održivi razvoj zajednice, zajedno s Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj - HR PSOR održala je okrugli stol pod nazivom "Sudjelovanje javnosti u postupku ishođenja okolišne dozvole" na kojem je predstavila vodič za javnost čija je svrha potaknuti javnost i zainteresiranu javnost na sudjelovanje u postupku izdavanja okolišne dozvole, a ostalim dionicima ukazati na mjere koje sa svoje strane mogu poduzeti kako bi to sudjelovanje učinili općekorisnim.


Fakultet elektrotehnike i računarstva otvorio je svoja vrata za stručne posjete grupa učenika, studenata, stručnih udruga i građana kojim su prezentirali teme vezane uz mjerenje potrošnje energije i vode u zgradama, utjecaj distribuiranih – obnovljivih izvora na kvalitetu napona. Također je održan i okrugli stol na temu energetske učinkovitosti u Hrvatskoj te im je omogućen i posjet nekim laboratorijima i izložbi slika „Energetičari umjetnici“.


Jubilarni Zagrebački energetski tjedan održava se petu godinu za redom pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, u organizaciji Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj.

Vijesti