Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Treći obilazak energetski obnovljenih objekata u sklopu projekta ZagEE

Gradonačelnik Milan Bandić, zajedno sa suradnicima, danas je nastavio s obilaskom još tri zagrebačka dječja vrtića – DV Zrno, DV Cvrčak i Duga  te osnovne škole Lovro pl. Matačić, koji su uključeni u energetsku obnovu u okviru projekta ZagEE – Zagreb energetski efikasan grad.
1/21
Gradonačelnik Milan Bandić, zajedno sa suradnicima, danas je nastavio s obilaskom još tri zagrebačka dječja vrtića – DV Zrno, DV Cvrčak i Duga  te osnovne škole Lovro pl. Matačić, koji su uključeni u energetsku obnovu u okviru projekta ZagEE – Zagreb energetski efikasan grad.

Obilazak je započeo u DV Zrno gdje su radovi na energetskoj obnovi u završnoj fazi, a očekivano smanjenje ukupne energetske potrošnje je 67%. Vrtić je obnovljen toplinskom izolacijom pročelja,  zidova, stropova i krova, nanesena je nova fasada, postojeća stolarija zamijenjena je energetski učinkovitijom PVC stolarijom s troslojnim staklom, rasvjeta je zamijenjena modernom LED rasvjetom i ugrađeni su termostatski radijatorski ventili. Također je izvršena zamjena postojećeg energenta lož-ulja s zemnim plinom te radovi na električnim instalacijama kotlovnice. Na krovu je postavljen solarni sustav za pripremu potrošne tople vode te je ugrađen daljinski sustav očitanja potrošnje energenata i vode. Ukupna investicija iznosila je oko 3,2 milijuna kuna.

Energetska obnova DV Cvrčak također je u završnoj fazi, a također je uključivala obnovu toplinske  izolacijom vanjskih zidova, podnožja i stropova, zamjenu postojeće stolarije i bravarije energetski učinkovitijom PVC stolarijom ostakljenu troslojnim IZO staklom, ugradnju termostatskih radijatorskih ventila, postavljanje solarnih kolektora za pripremu potrošne tople vode, zamjenu rasvjete s energetski učinkovitom rasvjetom, novi razvodni ormar kotlovnice te novu fasadu. Također je ugrađen i daljinski sustav očitanja potrošnje energenata i vode. Očekivano smanjenje ukupne energetske potrošnje je 75%, a objekt je iz energetskog razreda E prešao u energetski razred B. Ukupna investicija iznosila je oko 3 milijuna kuna.

Završni radovi na energetskoj obnovi su i na objektu DV Duga koji će iz energetskog razreda E prijeći u energetski razred B. Ukupna investicija je oko 3,2 milijuna kuna, a energetska obnova uključivala je obnovu toplinske izolacijom vanjskih zidova, podnožja zidova, dijela temelja zgrade i krova, zamjenu postojeće stolarije i bravarije energetski učinkovitijom PVC stolarijom ostakljenu troslojnim IZO staklom, ugradnju termostatskih radijatorskih ventila, zamjenu postojećeg energenta lož-ulja s plinom i instalacija nove kotlovnice, postavljanje solarnih kolektora za pripremu potrošne tople vode, zamjenu rasvjete s energetski učinkovitom rasvjetom te novu fasadu. Također je ugrađen i daljinski sustav očitanja potrošnje energenata i vode. Očekivano smanjenje ukupne energetske potrošnje je 57%.

Zadnja lokacija današnjeg obilaska bio je objekt OŠ Lovro pl. Matačić na kojem su radovi na energetskoj obnovi završeni, a ukupna investicija iznosila je oko 4,3 milijuna kuna. Škola je obnovljena toplinskom izolacijom vanjskih zidova, podnožja zidova, dijela temelja, stropova i krova, nanesena je nova fasada, pokrov od valovitog salonita zamijenjen je s profiliranim bojanim limom, postojeća stolarija zamijenjena je energetski učinkovitijom PVC stolarijom s dvoslojnim i troslojnim IZO staklom, a ugrađen je i daljinski sustav očitanja potrošnje energenata i vode. Očekivano smanjenje ukupne energetske potrošnje je 78%, a objekt je iz energetskog razreda F prešao u energetski razred B.

Projektom ZagEE - Zagreb energetski efikasan grad obuhvaćena je energetska obnova zgrada u vlasništvu Grada Zagreba kroz primjenu mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije za ukupno 89 zgrada. Među njima i 39 zagrebačkih dječjih vrtića, a sve s ciljem postizanja minimalno energetskog razreda B, što će znatno smanjiti energetsku potrošnju i emisije CO2. Projekt ZagEE obuhvaća i modernizaciju 3000 rasvjetnih tijela javne rasvjete LED žaruljama s kontrolnim upravljačkim sustavom. Projekt se provodi u okviru IEE Programa tehničke pomoći 2012. – Mobiliziranje lokalnih energetskih investicija te obuhvaća financiranje tehničke pomoći i izradu potrebne dokumentacije za energetsku obnovu objekata, dodjelom bespovratnih sredstava. Osim glavnog investitora Grada Zagreba, projekt sufinancira i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 40% ukupnog iznosa.

 
         
Vijesti