Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

U Dublinu održan sastanak „20-20 Cities Urban Innovation“

1/7
U organizaciji Citys Today, od 4.-5. prosinca 2018. održan je sastanak „20-20 Cities Urban Innovation“ u dublinskoj četvrti Dockland koja intenzivno radi na razvoju i ima za cilj iz neatraktivnog i zapuštenog dijela grada postati pametna gradska četvrt. Na sastanku su sudjelovali predstavnici gradova: Amsterdama, Atene, Aurore, Belfasta, Dublina, Ghenta, Greenwicha (četvrt Londona), Helsinkija, Leipziga, Limericka, Lisabona, Londona, Praga, San Diega, Toronta i Zagreba; EK: DG CONNECT; organizacija: Cities Today;, instituta: ETSI i TNO te kompanija: Arup, Atos, Dense Air; inkubatora starup-ova: Dogpatch Labs; Future Street, Google, Harvard TECH, Mastercard, Moovit, QLess, Rainmaking Urban, Simens, Ubicquia i Urban Control. U ime Grada Zagreba na sastanku je sudjelovala Sanja Malnar Neralić, voditeljica Odjela za realizaciju i koordinaciju provedbe projekata pametnog grada Grada Zagreb- Smart City iz Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.
 
20-20 je klub svjetskih gradova koji se zalažu za pronalaženje rješenja za izazove održivog urbanog razvoja kroz međusobne zajedničke sastanke.

20-20 gradovi pružaju globalnu platformu za povećanje razmjene znanja među gradovima i stvaranje novih modela za suradnju. Kroz otvorene dijaloge, više od dvadeset zamjenika gradonačelnika, direktori iz područja informatike i tehnologije te viši donositelji odluka iz gradske uprave izlažu inovativne studije slučaja i raspravljaju o najboljim praksama kako bi učili jedni od drugih. Raspravama se također pridružuju i ključni dionici iz privatnog sektora i civilnog društva.
 
Sastanci se organiziraju po različitim područjima te je na njima moguće sudjelovati isključivo uz poziv. Svatko područje ima vlastiti niz sastanaka oko tema kao što su urbana inovacija, resursi i gradska mobilnost. Sastanci se održavaju u Europi, Sjevernoj Americi i Latinskoj Americi te se planiraju proširiti na Afriku i Azijsko-pacifičke zemlje. U svakoj seriji sastanaka  sudionici nastavljaju i nadograđuju razgovore iz prethodnih sastanaka te iznose nove probleme kako bi razvili nove mogućnosti i rješenja vezena za zajednička pitanja.
 
Prvog dana sastanka, nakon uvodnog predstavljanja, gradovi su razmijenili informacije vezane za digitalna prava i opće podatke. Nakon toga, u prostorima sjedišta Google održane su prezentacije primjera dobrih praksi te nekoliko okruglih stolova na kojima se raspravljalo o razmjeni podataka s privatnim uslužnim poduzećima iz područja mobilnosti, ključnim čimbenicima pametnih četvrti, novim izazovima za gradove i industriju kao i o inovacijama u zajednicama.
 
Drugog dana su sudionici sastanka posjetili EPIC- Digitalni muzej irskih iseljenika unutar čijeg prostora je smješten i inkubator 80 startupova „Dogpatch Lab“. Nadalje, kroz prezentacije i okrugle stolove razgovaralo se o uključenosti zajednice te imperativima za povezivanje pametnih gradova (Više informacija na stranici: https://epicchq.com/).
 
Domaćin sljedećeg sastanka biti će grad Prag.
Vijesti