Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Sastanak Working Group Noise EUROCITIES u Zagrebu

U okviru 8. Zagrebačkog energetskog tjedna, Grad Zagreb je 11. i 12. svibnja 2017. bio domaćin sastanka EUROCITIES Radne grupe za buku.
1/31
11. i 12. svibnja 2017. Grad Zagreb je bio domaćin sastanka EUROCITIES Radne grupe za buku (Working Group Noise EUROCITIES), koja od 2006. okuplja predstavnike većih europskih gradova s ciljem razmjene znanja i iskustva o mjerama za snižavanje razina buke okoliša u gradovima te aktivno radi na podizanju svijesti kreatora politike i javnosti o učincima buke na ljude i okoliš.

Pozdravljajući prisutne u ime Ministarstva zdravstva, državni tajnik Željko Plazonić je istaknuo da je upravljanje bukom okoliša jedno od najvažnijih okolišnih i zdravstvenih pitanja u Europskoj uniji i izrazio zadovoljstvo što je Zagreb okupio stručnjake iz gradova diljem Europe kako bi zajednički pomogli zaštiti građana od štetnih učinaka buke. U ime Grada Zagreba i Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, sudionicima je dobrodošlicu zaželjela Nevenka Preradović, voditeljica Odjela za programsku potporu, informiranje i okolišno održivi razvoj.

Na sastanku je raspravljano o aktivnostima koje Zagreb poduzima kako bi omogućio kvalitetnije upravljanje bukom na svom području, prezentirani su mnogi projekti koje europski gradovi zajednički s drugim partnerima iz Europe i svijeta planiraju ili provode s ciljem razvoja kvalitetnijih vrsta tihih asfaltnih podloga, upravljanja bukom koja nastaje uslijed manevara brodova u lukama, analize mogućnosti smanjivanja buke gradilišta, uvođenja tramvaja, izrade dinamičkog sustava izrade karata buke u realnom vremenu, razvoja kvalitetnijih programa i aplikacija za praćenje buke i drugih inovativnih načina kontrole širenja buke u izgrađenom području te je doneseno preko 20 zaključaka o budućim zajedničkim aktivnostima.

Marco Paviotti iz Glavne uprave za okoliš Europske komisije se osvrnuo na mogućnost dorade Direktive 2002/49/EZ o procjeni i upravljanju bukom okoliša te je naglasio da buka predstavlja drugi najopasniji okolišni čimbenik za ljudsko zdravlje i istaknuo da je u Europi više od 100 milijuna ljudi pod utjecajem buke koju stvara promet. Naveo je višestruke koristi od upravljanja bukom za društvo u cjelini i izrazio zadovoljstvo što su ih prepoznali i političari diljem Europe.

Voditeljica Programa za izloženost i rizike u okolišu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Dorota Jarosinska je izvijestila o napretku u izradi novih Smjernica o buci okoliša WHO, koje će uključiti analizu učinaka buke cestovnog, željezničkog i avionskog prometa, vjetroturbina i buke koja nastaje zbog rekreacijskih i zabavnih aktivnosti. Smjernice će dati preporuke u vezi odnosa doza-učinak i djelotvornosti poduzetih mjera zaštite.

Projekte iz Hrvatske su predstavili mr.sc. Damir Kapuđija (direktor tvrtke Integrirani promet zagrebačkog područja d.o.o.), doc.dr.sc. Vesna Poslončec-Petrić (Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), prof.dr.sc. Kristian Jambrošić (predsjednik Hrvatskog akustičkog društva, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu) i dr.sc. Alan Štimac (direktor tvrtke DARH 2 d.o.o., specijalizirane za prostornu akustiku i zaštitu od buke).

U okviru radnog dijela sastanka organiziran je stručni posjet tvrtki Rimac automobili, na kojem su sudionicima predstavljena inovativna rješenja baterijskih sustava i sve faze izrade koncepta električnog automobila i električnog bicikla te tvrtke.

Više detalja o sastanku možete naći ovdje.
Vijesti