Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Održana konferencija „Smart Cities 2020. – Pametnim rješenjima do održivoga grada“

1/11
U četvrtak, 9. srpnja 2020. u Velikoj kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma, održana je konferencija „Smart Cities 2020. – Pametnim rješenjima do održivoga grada“.  

Konferencija je okupila predstavnike gradova, poduzetnike koji nude pametna rješenja, akademsku zajednicu i javni sektor kako bi zajednički pronašli odgovore na goruća pitanja i detektirali kvalitetne primjere implementacije pametnih rješenja u praksi.

U uvodnom dijelu okupljenima su se pozdravnim govorom obratili glavni urednik Lidera, Miodrag Šajatović, direktor predstavništva Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju Holger Haibach te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Miodrag Šajatović istaknuo je izazove vezane uz funkcioniranje gradova pod restriktivnim mjerama izazvanim koronakrizom, dok je g. Haibach istaknuo kako se pandemija koronavirusa može smatrati katalizatorom te poticajem za osmišljavanje novih načina pružanja usluga građanima. Gradonačelnik Bandić u svom se govoru posebno osvrnuo na pametna rješenja, automatsko upravljanje prometom, čist okoliš, smanjene emisije CO2, smanjenje buke i čist transport kao ciljeve kojima stremi Grad Zagreb.

Konferencija je nastavljena predstavljanjem pametnih rješenja gradova Zagreba i Rijeke. Tom je prilikom Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba, predstavila pametno gospodarenje otpadom u Gradu Zagrebu te pojasnila koliko je glavni grad Hrvatske blizu zacrtanog cilja u zbrinjavanju otpada i korištenju novih tehnologija. U svojoj se prezentaciji dotaknula pametnih rješenja u čistoći, poput senzora u spremnicima na zelenim otocima koji šalju informaciju koliko su spremnici popunjeni i sukladno tomu softver usmjerava kamione te se na taj način štedi vrijeme i novac. Također je najavila i skoru primjenu ostalih pametnih rješenja.

Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeka, govorio je o revitalizaciji industrijskog kompleksa u središtu Rijeke te istaknuo kako je pandemija koronavirusa uskratila Riječane za veliki dio programa čija je namjena bila odgajati građane za suživot s novim tehnologijama.

Dominic Weiss, direktor Bečke agencije za pametan grad (Smart City Agency Vienna), koji se konferenciji pridružio putem videolinka, predstavio je Pametna rješenja grada Beča, navodeći integriranu strategiju i inovativna rješenja na području pametne mobilnosti, obrazovanja, zdravstva, upravljanja energijom, javne uprave i okoliša te sustav za praćenje napretka projekata kao glavne razloge zašto je Beč već desetu godinu zaredom proglašen najboljim gradom za život u konkurenciji od 230 svjetskih gradova. Posebno je napomenuo potrebu prepoznavanja lokalnih snaga te građenja rješenja fokusiranjem na lokalne potrebe. Predstavio je i nekoliko projekata kao što su pametna četvrt Aspern, građanske elektrane, razvoj mreže za punjenje električnih automobila, digitalna platforma, participativno budžetiranje, aplikacija za izravno komuniciranje s gradskim službama, pametnu prometnu rasvjetu, digitalni blizanac grada, digitalnu asistenciju za starije građane i otvorene podatke.

U nastavku konferencije održan je panel „Inovacijama do održivih gradova“ u kojem su sudjelovali gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić, gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk, gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić te pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba Mirka Jozić. Na panelu su predstavljeni novi projekti te primjeri upravljanja gradovima i inovacijama u cilju poboljšanja kvalitete života njihovih stanovnika.

Uslijedile su prezentacije pametnih primjera u praksi te su okupljeni dobili priliku upoznati projekte i tvrtke koje svojim rješenjima pridonose uspješnoj integraciji inovacija te uz postojeće strategije implementacije pametnih rješenja vode do održivosti i podizanja kvalitete života u gradovima.

Peter Portheine, direktor nizozemskog Brainport Smart Districta i izvršni direktor Eindhoven International Project Officea, predstavio je Helmond's Brandevoort District, pametnu četvrt koja, suradnjom lokalne zajednice, građana, privatnih kompanija i akademske zajednice, služi kao 'živi laboratorij', odnosno poligon za testiranje novih pametnih rješenja na poljima prijevoza, upravljanja energijom, rasvjetom, obrađivanja podataka.

U nastavku programa konferencije, Laura Gonzalez Mendez, članica Gradskog vijeća španjolskog grada Gijóna, predstavila je pametna rješenja iz Španjolske, s posebnim osvrtom na projekt Citizen Card koji se etablirao kao metoda identifikacije s pristupom javnim uslugama, koja je ujedno i metoda plaćanja za njih.

U panelu „Digitalna transformacija gradova“ naglasak je stavljen na pametne tehnologije i rješenja koja adresiraju potrebe građana i donose im konkretne koristi, kao i gradovima u cjelini. Mobilnost, IoT, pametna rasvjeta i pametne usluge izuzetno su važni čimbenici ovog procesa kao i dobavljači koji u njemu sudjeluju. Panel je uključivao raspravu na temu Mobilnosti i IoT te Pametna rasvjeta i pametne usluge.

Konferencija je završila radionicom o participativnom budžetiranju, uz osvrt na ključne točke  participativnog budžetiranja i vezane izazove u njegovoj implementaciji.


 
Vijesti