Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Međunarodna konferencija „Lokalna i regionalna samouprava u procesu energetski održivog razvitka„

U Starogradskoj vijećnici održana je međunarodna konferencija „Lokalna i regionalna samouprava u procesu energetski održivog razvitka„ koja je ujedno predstavljala i središnji program 3. Zagrebačkog energetskog tjedna.
1/19
U Starogradskoj vijećnici 16. svibnja 2012. održana je međunarodna konferencija „Lokalna i regionalna samouprava u procesu energetski održivog razvitka„ koja je ujedno predstavljala i središnji program 3. Zagrebačkog energetskog tjedna.

U uvodnom dijelu, prisutnima su se obratili prof.dr.sc. Davor Škrlec, pomoćnik ministrice za zaštitu okoliša i održivi razvoj, mr.sc. Ana Pavičić Kaselj, pomoćnica ministra graditeljstva i prostornog uređenja, Davor Bernardić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba te Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

Pomoćnik ministrice zaštite okoliša i prirode Davor Škrlec rekao je kako je Zagreb "energetski najintenzivnija točka u Hrvatskoj", pa, prema tome, i najveći onečišćivač u Hrvatskoj, a da se i malim pomacima mogu postići velike uštede u svim oblicima energije. Škrlec je najavio da će to ministarstvo dati važnost onome što najviše energetski opterećuje Zagreb i njegov okoliš - transportu te je rekao kako zbog toga podupire sve projekte koji se odnose na uštedu energije u transportu.

Pomoćnica ministra Ivana Vrdoljaka Ana Pavičić-Kaselj istaknula je kako je održivi razvoj današnja stvarnost te da bez njega nema gospodarskog razvitka. Dodala je da je dio održivog razvoja i racionalno korištenje energijom, podsjećajući da se počelo s programom energetske obnove zgrada javnog sektora te da javni sektor treba dati primjer drugima jer će im - ako s energijom racionalno gospodare - ostati više novca za druge planirane investicije.

Predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić dodao je da će oni koji su tehnološki napredniji biti izvoznici tehnologije, a mi ćemo, kako je rekao, "biti implementatori, što je također šansa za naš razvoj". "Energetika je danas tehnološki imperativ i jedna od šansi za razvoj, a Zagreb je u tom procesu nešto i napravio, no pred nama je još veliki posao da napravimo i puno više", istaknuo je Bernardić.

Pozdravivši prisutne, gradonačelnik Milan Bandić je izrazio zadovoljstvo što je Grad Zagreb aktivno i vrlo uspješno uključen u više energetskih i ekoloških projekata kojima osigurava dugoročnu stabilnost i pouzdane energetske izvore. Energija je postala bitan čimbenik u kvaliteti življenja i stanju okoliša. Aktualno stanje zahtijeva brze i učinkovite odgovore na lokalnim i nacionalnim razinama, ali i intenzivnu suradnju i sinergiju na međunarodnom planu.

Na konferenciji su se prezentirale nove inicijative, izmjene i dopune zakonske regulative, mogućnosti gospodarskog razvoja, uloga regionalne i lokalne samouprave u procesu energetski održivog razvoja RH, razvoja mreže Sporazuma gradonačelnika (Covenant of Mayors) i udruženja Eurocities, suradnje hrvatskih gradova i energetskih agencija u cilju cjelovite stručne potpore, razmjene iskustava i znanja na području provedbe programa energetski održivog razvoja i ispunjavanja obveza jedinica regionalne i lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj, primjera dobre prakse europskih i hrvatskih gradova, poticanje razvoja partnerstva na međunarodnoj razini, sudjelovanja u europskim projektima, korištenja sredstava europskih fondova i razvoja novih tehnoloških rješenja u Republici Hrvatskoj.

Program Konferencije započeo je s temom „Perspektiva primjene energetske politike EU kroz Sporazum gradonačelnika“ u koju su nas svojim prezentacijama uveli gosti predavači gđa. Giulia Campodonico iz EUROCITIES-a, g. Johanes Elle iz ORF- GIZ-a i gđa. Marija Šćulac Domac iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Na temu izmjena i dopuna zakonske regulative Republike Hrvatske prezentirali su gđa. Nada Marđetko Škoro iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i g. Domagoj Validžić iz Ministarstva gospodarstva, a na temu strukturnih i kohezijskih fondova prezentirali su g. Matija Derk iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te gđa. Kamila Kaleta i g. Zoran Stanić iz Europske investicijske banke. Prezentacijama na temu razvoja i realizacije novih projekata korištenjem sredstava EU fondova sudionicima su se obratili gđa. Giorgia Rambelli iz ICLEI-e, g. Raffaele de Amicis iz Fondazione Graphitech, gđa. Diane Smith iz TCPA, g. Velimir Šegon iz REGEA-e, gđa. Margareta Zidar iz EIHP, gđa. Sonja Borovčak, županica Krapinsko-zagorske županije te g. Čedomir Miler, dogradonačelnik grada Krka.

Završni program Konferencije obilježile su prezentacije na temu razvoja novih tehnologija gdje je prorektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr.sc. Bojan Baletić prikazao energetski razvoj kampusa Borongaj, dok je g. Ivo Zamberlin iz DOKINGA predstavio hrvatski električni automobil XD Concept.

 

Vijesti