Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Održan twinning sastanak na projektu Euronet 50/50 max

U gradu Velenje, Slovenija, 23. rujna 2013. održan je twinning sastanak na projektu Euronet 50/50 max.
1/6

U gradu Velenje, Slovenija, 23. rujna 2013. održan je twinning sastanak na projektu Euronet 50/50 max. Twinning sastanak organizirala je energetska agencija KSSENA, twinning partner Grada Zagreba na spomenutom projektu. Sastanak je održan u prostorijama Mjesne općine Velenje.


Na sastanku su, kao predstavnici Grada Zagreba, Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, sudjelovali Vlatka Šamarinec, Maja Šunjić i Krunoslav Švab. Energetsku agenciju KSSENA, twinning partnera Grada Zagreba u projektu Euronet 50/50 max, predstavljali su Boštjan Krajnc i Lidija Stvarnik.


Sastanak je započeo kratkim predstavljanjem energetske agencije KSSENA te prezentacijom rezultata ostvarenih prethodnim projektom, Euronet 50/50. Nakon prezentacija, uslijedio je razgovor o načinima primjene metodologije 50/50. Posebna pozornost posvećena je izračunu ušteda u projektu te načinu njihovog bilježenja. Također se podrobnije raspravljalo o sadržaju priručnika za provedbu projekta te o načinima suradnje s nositeljima projekta u školi. Nakon sastanka organiziran je obilazak osnovne škole Šmartno pri Slovenj Gradcu koja je sudjelovala u prethodnom projektu Euronet 50/50. Ondje je prof. Robert Sterkuš, koji je u prethodnom projektu bio voditelj energetskog tima uspostavljenog u školi, predstavio metode provođenja projektnih aktivnosti i rad s učenicima te iznio svoja iskustva iz prethodnih godina. Na kraju su predstavljeni rezultati postignuti provođenjem projektnih aktivnosti. Nakon obilaska škole, s twinning partnerom dogovoreni su daljnji koraci u realizaciji te ponovljene upute za provedbu projekta.


Konceptom 50/50 želi se postići ušteda energenata kroz aktivnosti koje se provode s djecom, poput gašenja svjetala i elektronskih naprava kada iste nisu potrebne. Ove aktivnosti rezultirat će trajnom promjenom ponašanja i većom svjesnošću djece o potrebi štednje energije, kao i smanjenim računima za troškove u školi. Koncept 50/50 podrazumijeva da se 50% ostvarene financijske uštede dodijeli školama te da one same dobiju priliku odlučiti na koji način dobivena sredstva iskoristiti. Rezultat ovog pristupa povoljan je za sve uključene: škola postaje energetski održivija dok se troškovi za energente smanjuju.


Projekt EURONET 50/50 max sufinanciran je od strane Intelligent Energy Europe programa. Cilj projekta je poticanje i implementiranje 50/50 koncepta koji uključuje novčane potpore za postignute energetske uštede između škola i vlasnika škola (najčešće lokalne uprave). Također cilj je postići energetske uštede od 5% godišnje za svaku školu što će pridonijeti EU ciljevima o smanjivanju energetske potrošnje od 20% do 2020.


Više informacija o projektu možete pronaći na službenoj stranici projekta www.euronet50-50.eu.

 

 

                         
 

Vijesti