Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Održana predstava „Inspektor na zadatku“ u okviru projekta EURONET50/50max

Dana 21. prosinca 2015. u Centru za Kulturu Trešnjevka odigrana je premijera predstave „Inspektor na zadatku“ u sklopu europskog projekta EURONET50/50max.
1/10
Dana 21. prosinca 2015. u Centru za Kulturu Trešnjevka odigrana je premijera predstave „Inspektor na zadatku“ u sklopu europskog projekta EURONET50/50max. Predstavu je izveo teatar Don Hihot u suradnji s Gradskim uredom za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba. Predstava je organizirana na poučan i stručan način kako bi educirala gledatelje osnovnoškolskog uzrasta o potrebi štednje energije te o tome što su zapravo obnovljivi izvori energije i zašto su važni u svijetu te na koji način i djeca sama mogu doprinijeti borbi protiv globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena.

„Inspektor na zadatku“ interaktivna je predstava za djecu koju izvode dva glumca koji na zabavan, ali edukativan način približavaju djeci kako se može uštedjeti struja, grijanje, voda ali i kako putem recikliranja možemo uvelike ponovno iskoristiti stvari koje bismo inače odbacili. Ovaj zabavan format omogućava da se djecu poduči kako kroz malo više pažnje možemo izravno pridonijeti da se u našoj državi, odnosno gradu u kojem živimo bespotrebno ne troši energija i da je se ne razbacuje te time ne nanosi šteta planetu. Na ovaj način djeca kroz zabavu uče o potrebi štednje energije te jednostavnim, ali učinkovitim načinima na koje mogu i sami sudjelovati i pridonijeti uštedama energije. Kao interaktivni format, predstava je omogućila i samoj djeci sudjelovanje kroz razgovor s glumcima o potrebi štednje toplinske i električne energije te vode.

Predstava se nadovezuje izravno na projekt EURONET5050MAX te želi potaknuti uštedu energije u javnim zgradama kroz provedbu metodologije 50/50 u 500 škola i gotovo 50 ostalih zgrada u 13 zemalja.

Cilj projekta EURONET 50/50max je poticanje i implementiranje 50/50 koncepta koji uključuje novčane potpore za postignute energetske uštede između škola i vlasnika škola (najčešće lokalne uprave) i to u omjeru 50:50. Projekt želi uključiti najmanje 500 edukacijskih centara i proširiti 50/50 mrežu na najmanje još 6 država u Europi. Također cilj je postići energetske uštede od 5% godišnje za svaku školu što će pridonijeti EU ciljevima o smanjivanju energetske potrošnje od 20% do 2020.

Projekt je započeo u travnju 2013. i traje do travnja 2016.

Više informacija o projektu možete pronaći na službenoj stranici projekta www.euronet50-50max.eu/hr/.
Vijesti