Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Osnovna škola Fran Krsto Frankopan dobiva vlastitu solarnu elektranu

Danas, 26. svibnja 2021., održana je početna konferencija za medije povodom energetske obnove zgrade Osnovne škole Frana Krste Frankopana. Na konferenciji su sudjelovati ravnateljica škole Jadranka Bjelica, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Melita Borić i voditeljica projekta Amalija Maruna.
1/4
„Škola F.K Frankopana je najstarija škola na općini Pešćenica, sagrađena 1952. godine. Trenutno ju pohađa 258 učenika naše škole  i tri razreda O.Š. Bukovac. Ovaj početak radova za sve nas je izuzetno važan. Čekali smo ga jako dugo i sretni smo što smo ga dočekali. Izuzetno nam je drago što smo uključeni u ovaj projekt, jer njegovom realizacijom više nećemo proizvoditi toliko CO2, te ćemo štedjeti energiju i biti prava međunarodna eko škola“, kazala je ravnateljica škole Bjelica.

Projekt energetske obnove zgrade Osnovne škole Frana Krste Frankopana provodit će se od travnja 2019. do prosinca 2021. u vrijednosti od 10.809.140,59 kn, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u  iznosu od  5.254.556,32 kn, a prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. - 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se sufinancira i provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

 „Radovi na energetskim obnovama zgrada javne namjene provode se od 2015. godine u cilju smanjenja toplinske energije i emisija CO2 za više od 50%. Programom je obuhvaćena energetska obnova na 134 zgrade sa planiranom investicijom od 805 milijuna kuna. Ta sredstva su dijelom financirana iz gradskog proračuna, dijelom iz europskih fondova, a ostatak povoljnim kreditiranjem. Očekivane su uštede toplinske energije za više od 36.000 MWh/godišnje, smanjenje emisije CO2 za više od 10.000 t/godišnje kao i proizvodnja električne energiju iz fotonaponskih sustava od 1500 MWh/godišnje. U projekt su uključene zgrade u vlasništvu Grada Zagreba svih javnih namjena, a do sada  energetska obnova je završena na 62 zgrade, a za još 17 zgrada radovi su u tijeku. Ostvarivanjem smanjenja emisija CO2, ovim projektom idemo u smjeru održivog razvoja Grada Zagreba“, rekla je pomoćnica pročelnice Borić.
 
Škola je izgrađena 1952., a posljednja rekonstrukcija izvršena je 2007. godine. Grijana površina zgrade je 2.990,99 m2, a potreba za primarnom energijom je 1.005.300,00 kWh godišnje. Primjenom mjera energetske učinkovitosti i korištenjem obnovljivih izvora energije, smanjiti će se godišnja potreba za primarnom energijom 79% kao i smanjiti emisije CO2 za 81%.
„Trenutno se na zgradi izvode radovi na toplinskoj izolacija vanjskih zidova. Planirana je izvedba kosog krova na sportskoj dvorani, te na dijelu zgrade na koji će se postaviti solarna elektrana. Projektnom dokumentacijom planirano je postavljanje energetski učinkovite LED rasvjete, te zamjena dotrajalih električnih instalacija. Postojeća stolarija će se zamijeniti novom, energetski učinkovitijom PVC stolarijom. Završetkom obnove očekujemo smanjenje energetske potrošnje i emisije CO2 za oko 80%“, rekla je voditeljica projekta Maruna.

Sa energetskom obnovom zgrade smanjiti će se troškovi za grijanje i održavanje zgrade, znatno će se smanjiti emisije CO2, a što je posebno važno radni prostor biti će ugodniji za učenike i djelatnike škole.
Vijesti